Európai országok családpolitikáját értékelte a Kopp Mária intézet

 

Tizenkét szempont alapján értékelte 45 európai ország családpolitikai intézkedéseit a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért, és a népesedési világnap alkalmából rangsort hozott nyilvánosságra. Magyarország Franciaországgal együtt a rangsor élén végzett.

Az intézet az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a „családbarátság” szempontjai alapján összeállított lista azt mutatja, hogy az adott országban mennyire sokrétű és milyen széles a családokat támogató intézkedések köre. Ennek alapján kiderül, hogy egy adott ország társadalompolitikája kiemelten kezeli-e a családot és mennyire komplex a családpolitika.

Az országok teljesítményét 12 intézkedéstípus alapján hasonlítja össze az elemzés: vizsgálja a családok lakhatását segítő támogatásokat, a családi típusú adózást, a családi pótlékot, valamint az anyasági, a csecsemőgondozási és a gyermekgondozást segítő ellátásokat, a szülési, a gyermekgondozási és az apaszabadságokat, a bölcsődébe és óvodába járó gyermekek arányát, valamint a gyermekgondozási időszak nyugdíjba számításának lehetőségét.

A rangsorban az Európai Unió 28 tagállama, illetve további 17 európai ország szerepel, Magyarország Franciaországgal együtt a rangsor élén végzett, míg a lista középmezőnyében szerepel többi között az Egyesült Királyság, Spanyolország és Dánia, ahol az érintettek valamivel kevesebb családtámogatási lehetőség közül választhatnak.

A lista felső harmadában jellemzően uniós, míg az utolsó harmadában EU-n kívüli országok szerepelnek.