Felesküdött az új görög kormány

 

Az új görög kormány felesküdött kedden, mindössze két nappal az országos parlamenti választásokat követően, amelyeken a legtöbb szavazatot a Kiriákosz Micotákisz által vezetett jobboldali-konzervatív párt, az Új Demokrácia szerezte meg.

A július 7-ei előrehozott választáson az Új Demokrácia (ND) a voksok 39,83 százalékát nyerte el, és ezzel 158 képviselői helyet szerzett a 300 fős görög parlamentben, míg az Alekszisz Ciprasz előző miniszterelnök eddig kormányzó Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) a szavazatok 31,55 százalékával a második helyre szorult, és 86 helyet szerzett a parlamentben. A fennmaradt képviselői helyeken négy további, kisebb párt osztozik. Az előző ciklusban a Sziriza még 145 parlamenti helyet birtokolt, az Új Demokrácia pedig 75-öt.

Az új görög kormányfő, Kiriákosz Micotákisz hétfőn nevezte ki kormányának tagjait. Micotákisz kormánya 18 miniszterből és egy miniszterelnök-helyettesből tevődik össze. A kabinet tagjai kedden tették le a hivatali esküt. Az ND vezetője a 45 éves Hrísztosz Sztaikúrasz közgazdászt nevezte ki kormánya pénzügyminiszterévé. Sztaikúrasz 2012-2013 között pénzügyminiszter-helyettes volt.     Micotákisz a külügyminisztérium élére Níkosz Déndiaszt jelölte. Az 59 éves Déndiasz korábban már igazságügyi, védelmi és fejlesztési minisztériumként is szolgált.

Bizalmi szavazást tartanak

Az új görög kormányról július 21-én tartanak bizalmi szavazást a parlamentben.

Kampányában a most 51 éves Micotákisz fő ígérete az adók csökkentése és a vállalkozásbarát reformok életbe léptetése volt, emellett ígéretet tett a gazdasági hatékonyság és a beruházások növelésére is, valamint arra, hogy igyekszik jobb feltételeket kialkudni az államadósság visszafizetésére.  Ciprasz kormányzásának elmúlt négy évet ugyanis komoly gazdasági nehézségek és a válságból való lassú kilábalás határozták meg.

Az előző miniszterelnök május végén jelentette be, hogy július 7-én – három hónappal az esedékes időpont előtt – előrehozott parlamenti választásokat tartanak Görögországban, miután pártja, a Sziriza mind az európai parlamenti választásokon, mind a görög helyhatósági választásokon alulmaradt az ellenzéki, konzervatív Új Demokrácia (ND) párttal szemben.