Boris Johnson lehet az új brit miniszterelnök

 

Boris Johnson volt brit külügyminiszternek 74 százalékos a támogatottsága a kormányzó Konzervatív Párt mintegy 160 ezer fős tagsága körében, így valószínűsíthető, hogy őt választják a párt új vezetőjévé – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 csatornán.

Ezután kéri fel a királynő a miniszterelnöki posztra, majd a parlamenti szavazás következik. A kérdés, hogy Boris Johnson mennyire tud egységet teremteni a parlamentben és a társadalomban – jegyezte meg a szakember.

A parlamenti egység nemcsak a miniszterelnök-választás miatt fontos, hanem mert a Brexit nyomán számos, főként gazdasági tárgyú törvényt is meg kell alkotni. Szó volt a társasági adó csökkentéséről, a személyi jövedelemadó-rendszer átalakításáról. Probléma, hogy az újrainduló vámkezelés megszakíthatja a termelési láncokat, versenyképességi problémák merülhetnek fel és az élelmiszerárak is emelkedhetnek – sorolta Gálik Zoltán.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britannia kereskedelmének 50 százaléka zajlik az EU-val, az EU kereskedelmének viszont mintegy 5-10 százaléka Nagy-Britanniával, 440 milliós piac áll szemben egy 65 millióssal, tehát a szigetország a kiszolgáltatottabb.

Bár igaz az is, hogy épp a befolyásosabb uniós tagállamok között van több, amelyet érzékenyen érinthet a gazdasági kapcsolatok elnehezülése, ilyen Németország, Franciaország, Hollandia vagy Spanyolország – fűzte hozzá.

Gálik Zoltán, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a brit belpolitika bizonytalanságait érzékeltetve rámutatott: a kormányzó Konzervatív Pártnak egyedül nincs többsége a parlamentben, ráadásul a párt mintegy száz mérsékelt, EU-párti képviselője nem biztos, hogy mindenben támogatná Boris Johnsont, a kemény Brexit pedig súlyos gazdasági nehézségeket, akár recessziót is okozhat Nagy-Britanniának, ami előrehozott választásokhoz vezethet.