EU-tisztújítás – A Zöldek Von der Leyen azonnali lemondását követelik

 

A Zöldek felszólították Ursula von der Leyen német szövetségi védelmi minisztert, hogy azonnali hatállyal mondjon le a kormányban betöltött tisztségéről, miután jelölték az Európai Bizottság élére – közölte a német ellenzéki párt védelmi szakpolitikusa, Tobias Lindner a Der Spiegel című magazinnal.

A zöldek szerint ha az Európai Parlament meg is választja Von der Leyent a bizottság élére, az átmenetet a védelmi tárcánál azonnal meg kell kezdeni.

Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökének jelölt német védelmi minisztert fogadja Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Francois Lenoir) Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökének jelölt német védelmi minisztert fogadja Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Francois Lenoir)

A miniszter nem ejtheti túszul a védelmi tárcát mint valami B tervet arra az esetre, ha végül nem választják meg – fogalmazott Lindner.

A tárca szóvivője szerint mindazonáltal távozásáig Ursula von der Leyen maradéktalanul ellátja feladatait védelmi miniszterként.

A francia Christine Lagarde, akit az Európai Központi Bank elnökének jelölt kedden az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács, a jelölés után bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti tevékenységét a Nemzetközi Valutaalap főigazgatójaként.