A koszovói kormányfő tagadja a szerb politikusok kitiltását

 

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő tagadta, hogy Pristina kitiltotta volna az összes szerb hivatalos személyt Koszovóból, mint mondta, minden belépési kérvényt egyénileg bírálnak el.

Ramush Haradinaj (Fotó: EPA/Valdrin Xhemaj)

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő (Fotó: EPA/Valdrin Xhemaj)

A szerb politikusok kitiltásáról Jetlir Zyberaj, a koszovói külügyminiszter tanácsadója írt a közösségi médiában csütörtökön, és azzal indokolta a döntést, hogy Szerbia hamis hírek gyártásával és Koszovó elleni propagandájával veszélyezteti Pristinát, és humanitárius katasztrófa felé sodorja az ország északi, többségében szerbek lakta részét. Mint írta: az intézkedés mindaddig hatályban marad, amíg Belgrád nem hagy fel „fenyegető” viselkedésével.

A pristinai és a belgrádi sajtó beszámolói szerint azonban Ramush Haradinaj leszögezte, nincs érvényben ilyen általános tiltás.

A szerb politikusok általában úgy léphetnek csak be Koszovó területére, hogy ellátogassanak az ott kisebbségben élő mintegy 120 ezer szerbhez, hogy előbb kérvényt intéznek a koszovói hatóságokhoz. Pristina az esetek többségében pozitívan bírálja el a belépési kérelmet. Volt azonban néhány alkalom, hogy egy-egy politikust kitiltottak, vagy nem kívánatos személlyé nyilvánítottak. A legutóbb májusban nyilvánították „persona non gratának” Ana Brnabic szerb miniszterelnököt, aki a koszovói kormány szerint sértő megjegyzéseket tett a koszovóiakra, amikor „erdei embereknek” nevezte őket.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

A koszovói szerbek a hét elején két napig zárva tartották az élelmiszerüzleteket Észak-Koszovóban, így tiltakozva amiatt, hogy a koszovói kormány novemberben százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra. A két ország viszonyának rendezését célzó – még 2013-ban megkezdett – párbeszéd ezután megszakadt.