Mind a 22 szakbizottságban helyet szereztek a Fidesz-KDNP képviselői az EP-ben

 

A rekordrészvétel mellett lezajlott májusi EP-választáson a Fidesz-KDNP szövetsége rekordgyőzelmet aratott, így a Fidesz-KDNP képviselői az Európai Parlament mind a 22 szakbizottságában helyet szereztek – írta a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja közleményében.

A Fidesz-KDNP képviselői az Európai Parlament mind a 22 szakbizottságában helyet szereztek  – írta a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja közleményében. Úgy fogalmaztak: a következő 5 évben tehát minden eddiginél nagyobb erővel folytatódik a nemzeti érdekek hatékony képviselete. Kifejtették: szerdán az Európai Parlamentben megszavazták a 2019-2024 közötti jogalkotási ciklus szakbizottsági struktúráját és döntöttek a bizottsági helyekről.

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának újonnan megválasztott delegációvezetője továbbra is a regionális fejlesztési (REGI) és a költségvetési-ellenőrző (CONT), valamint a költségvetési bizottságnak (BUDG) lesz tagja.

Szájer József, a delegáció elnöke a jogi bizottságban (JURI) folytatja munkáját.

Trócsányi László, korábbi igazságügyi miniszter a külügyi (AFET), az alkotmányügyi (AFCO) és a petíciós bizottságban (PETI) szerzett tagságot.

Győri Enikő, korábbi madridi nagykövet, visszatérve az Európai Parlamentbe, a gazdasági és monetáris (ECON), valamint a nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó bizottságban (INTA) kezdi meg munkáját.

Gyürk András megtartotta tagságát az ipari bizottságban (ITRE), valamint tagságot nyert a környezetvédelmi bizottságban (ENVI) is.

Gál Kinga, az Európai Néppárt alelnöke a külügyi (AFET), az alkotmányügyi (AFCO) és a biztonság– és védelempolitika bizottságban (SEDE) fogja képviselni a magyar érdekeket.

Járóka Lívia, az EP első roma származású alelnöke a nőjogi (FEMM) és az állampolgársági és bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságokban (LIBE) folytatja munkáját.

Hidvéghi Balázs, újonnan megválasztott képviselőként a mezőgazdasági és vidékfejlesztési (AGRI), a halászati (PECH), valamint az állampolgársági és bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságban (LIBE) kezdi meg tevékenységét.

Tóth Edina, aki hosszú évekig a néppárti képviselőcsoport munkatársa volt, képviselőként a környezetvédelmi (ENVI), ipari, kutatási és energiaügyi (ITRE), valamint a belső piaci bizottságban (IMCO) képviseli majd a nemzeti érdekeket.

Hölvényi György a fejlesztési (DEVE) és emberi jogi biztosságban (DROI) folytatja európai parlamenti tevékenységét. Egyúttal a fejlesztési bizottság néppárti szakmai vezetője.

Kósa Ádám a foglalkoztatási bizottságban (EMPL) dolgozik tovább, emellett tagja lesz a petíciós bizottságnak (PETI) is.

Bocskor Andrea kárpátaljai képviselő megtartotta tagságát a kulturális bizottságban (CULT), emellett a külügyi bizottságban (AFET) fog dolgozni.

Deli Andor vajdasági politikus szintén tagja lett a külügyi bizottságnak (AFET) és tovább folytatja munkáját a közlekedési bizottságban (TRAN).

Az Európai Parlament által közzétett lista szerint a Demokratikus Koalíció listavezetője, Dobrev Klára a foglalkoztatási (EMPL), párttársa, Rónai Sándor a környezetvédelmi (ENVI), Molnár Csaba a gazdasági és monetáris (ECON), Ara-Kovács Attila pedig a mezőgazdasági és vidékfejlesztési (AGRI), illetve a biztonság- és védelempolitika bizottság tagja lesz.

A momentumos Cseh Katalin az ipari (ITRE), párttársa, Donáth Anna az állampolgársági és bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottság (LIBE) tagja lesz.

Ujhelyi István szocialista képviselő a közlekedési bizottságban (TRAN) folytatja a munkát, míg a jobbikos Gyöngyösi Mártont a külügyi (AFET) bizottságba választották be.

Kiemelték továbbá, hogy a szakbizottságok vezető posztjairól jövő héten határoznak az egyes szakbizottságok, amely szavazás során a fideszes képviselők „jó eséllyel további vezető tisztségeket töltenek majd be”.