Törökország nem hagyja, hogy bárki viszályt szítson közte és Kína között

 

A két ország szorosabbra fűzi kapcsolatát. Recep Tayyip Erdogan török elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök kedden tárgyalt Pekingben.

A China Daily kínai pártlap szerdai beszámolója szerint Erdogan az „egy Kína elv” támogatása mellett foglalt állást a találkozón, amelyen a kínai elnök háláját fejezte ki azért, hogy török kollégája nem tolerál semmiféle Kína-ellenes vagy szeparatista tevékenységet országában.

Hszi a stratégiai együttműködés elmélyítése mellett a két ország fejlesztési stratégiáinak átfogóbb összekapcsolását jelölte ki célul, és a gyakorlati együttműködés fokozását sürgette.

Úgy fogalmazott: Kína szeretné hamarabb összekötni az Egy övezet, egy út (BRI) nemzetközi gazdasági-infrastrukturális kezdeményezést Törökország Középső folyosó elnevezésű, kontinenseken átívelő integrációs projektjével.

Ezáltal szorosabb együttműködés jöhetne létre a kereskedelem, a befektetések, a tudomány, az energia és az infrastruktúra területein – mondta.

A török elnök válaszul hangsúlyozta Törökország elkötelezettségét a BRI iránt, és szándékát fejezte ki az együttműködés elmélyítésére.

Erdogan április végén nem vett részt a Pekingben második alkalommal megrendezett BRI-csúcstalálkozón, miután országa többször élesen kritizálta a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő, muszlim vallású ujgur kisebbség tagjaival szemben alkalmazott bánásmódot.

Februárban az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában Törökország aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy jelentések szerint a kínai hatóságok átnevelő táborokat működtetnek Hszincsiangban az ujgurok számára a szélsőséges nézetek terjedésének megfékezése céljából. Peking álláspontja szerint a hszincsiangi lakosság tagjai szabad akaratukból vehetnek részt a központok kínálta képzéseken.

A China Daily cikke szerint Erdogan a keddi találkozón ténynek nevezte, hogy Hszincsiangban az emberek boldog életet élnek Kína fejlődésének köszönhetően. Kiemelte: Törökország határozottan ellenzi a szélsőségességet, és kész elmélyíteni a kölcsönös politikai bizalmat, valamint erősíteni a biztonsági együttműködést Kínával.

Hszi elnök ezzel kapcsolatban azt javasolta, hogy a két ország tegyen gyakorlati lépéseket a terrorellenes együttműködés előmozdítására.

Törökországban becslések szerint mintegy 40 ezer ujgur él, akik az elmúlt években menekültek oda Hszincsiangból a kínai hatóságok intézkedései elől.