Őrizetbe vette a Sea-Watch 3 civilhajó német kapitányát az olasz rendőrség

 

Az olasz rendőrség szombaton őrizetbe vette a Sea-Watch 3 civilhajó német kapitányát miután hajójával kikötött Lampedusában. A hajó fedélzetén tartózkodó illegális bevándorlók partra szállhattak a dél-olaszországi szigeten, de sorsuk továbbra is bizonytalan.

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3, amelyet egy német jótékonysági szervezet üzemeltet, két hétig volt a tengeren 40 afrikai migránssal a fedélzetén. A hajó arra várt, hogy engedélyt kapjon Olaszországtól vagy valamelyik Európai Uniós tagállamtól a kikötésre. Kapitánya, Carola Rackete a héten határozta el, hogy a dél-itáliai Lampedusa szigetéhez hajózik, amit azonban az olasz kormány hajói megakadályoztak.

Szombat hajnalban azonban Rackete betért a kikötőbe, ahol a hajó erős rendőrségi jelenlét mellett kikötött. A helyszínen készült videofelvételeken látni lehetett, ahogy Racketét a vámőrség emberei elvezetik. Az olasz ügyészség pénteken vizsgálatot indított Rackete ellen, akit egyebek között illegális bevándorlás segítésével és a tengerjog megsértésével gyanúsítanak. A kapitányt akár 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják.

A Sea-Watch 3 fedélzetén tartózkodó illegális bevándorlók partra szállhattak a dél-olaszországi szigeten, de sorsuk továbbra is bizonytalan.

Korábban Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a radikálisan jobboldali Liga vezetője azt mondta, hogy a kapitány csak akkor köthet ki, ha az európai tagállamok befogadják a hajó fedélzetén lévőket. Ebben az esetben is lefoglalják a hajót és bíróság elé állítják kapitányát, akit azzal vádolnak meg, hogy embereket csempészett.