Több mint kétszázötven embert vettek őrizetbe Etiópiában a hétvégi puccskísérlettel kapcsolatban

 

Több mint 250 embert vettek őrizetbe Etiópiában a hétvégi, öt magas rangú kormánytisztviselő életét követelő puccskísérlettel kapcsolatban Amhara állam regionális fővárosában, Bahir Darban és az ország fővárosában, Addisz-Abebában – közölte egy kormánybizottság.

Az etióp honvédelmi erők, a főügyészi hivatal, a szövetségi rendőrség és a nemzeti hírszerző és biztonsági szolgálat tagjaiból álló bizottságnak az állami televízióban csütörtök éjszaka tett bejelentése szerint a 255 vizsgált gyanúsított közül 212 a biztonsági erők tagja.

A szombaton öt magas rangú kormánytisztviselőt megölő csoport tagjai merényleteket akartak elkövetni további magas rangú kormánytisztviselők és katonai intézmények ellen Addisz-Abebában – tették hozzá. A vizsgálóbizottság tudatta továbbá, hogy elkobzott 27 AK-47-es gépkarabélyt, két gépfegyvert és több pisztolyt.

Az északnyugat-etiópiai Amhara regionális kormányának hatalmát szombaton Aszamnú Cige dandártábornok vezetésével próbálták erőszakkal megdönteni.

A puccskísérletben – amely során fegyveresek megtámadták a helyi rendőrkapitányságot és a tartományi kormányzópárt székházát is – megölték a tartomány vezetőjét, Ambacsú Mekonnent és annak tanácsadóját, Migbaru Kebede regionális főügyészt, Szeare Mekonnen etióp vezérkari főnököt és egy nyugalmazott alhadnagyot.

Cige hétfőn a regionális főváros, Bahir Dar elővárosában a biztonsági erőkkel folytatott tűzharcban meghalt.

A mintegy 100 millió lakosú Etiópia kormányát vezető Abij Ahmed Ali miniszterelnök egyre nagyobb kihívásokkal szembesül a politikai reformok végrehajtása során. A tavaly áprilisban hatalomra került kormányfő arra törekszik, hogy nyitottabbá és demokratikusabbá tegye egykor elzárt országát.

Abij Ahmed Ali politikai foglyokat engedett el, engedélyezte, hogy több betiltott ellenzéki párt újrakezdje működését, és súlyos emberi jogi visszaélésekkel vádolt tisztségviselőket állított bíróság elé. Emellett gazdasági reformokat indított el, és több mint húsz év konfliktus végére tett pontot azzal, hogy békét kötött Eritreával.