Az amerikai drónt iráni légtérben lőtték le, Teheráni bizonyítékok alapján

 

Iránnak cáfolhatatlan bizonyítékai vannak arra, hogy az iráni Forradalmi Gárda által lelőtt amerikai drón behatolt az ország légterébe – áll az iráni külügyminisztérium pénteki közleményében.

A közlemény szerint ez az első eset, hogy az Egyesült Államok hadserege iráni felségterületre hatolt be. Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes péntekre virradóra telefonon beszélt Svájc teheráni nagykövetével, ugyanis a Washington és Teherán között 1979-ben bekövetkezett diplomáciai szakítás után az alpesi ország vállalta az Egyesült Államok diplomáciai és konzuli képviseletét Iránban.

Aragcsi a beszélgetés során megerősítette azt az iráni álláspontot, hogy a drónt a dél-iráni Hormuzgán tartomány fölött lőtte le az iráni Forradalmi Gárda csütörtökön. Hangsúlyozta mindamellett, hogy országa nem akar háborút, de mindent meg fog tenni határai védelméért.

A közlemény szerint Markus Leitner teheráni svájci nagykövet arról biztosította Aragcsit, hogy közvetíti üzenetét Washington felé, az iráni külügyminisztérium részéről pedig ígéretet tettek, hogy a pénteki nap folyamán további részletekkel szolgálnak Leitnernek a lelőtt drón ügyében.

Az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) viszont azt közölte, hogy a drónt a Hormuzi-szoros fölött, nemzetközi légtérben találta el egy iráni föld-levegő rakéta.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter csütörtökön a Twitter közösségi portálon hazugságnak nevezte ezt az állítást, hozzátéve, hogy Teherán az ENSZ elé fogja vinni az ügyet. A tárcavezető egy későbbi Twitter-bejegyzése szerint a drón az Egyesült Arab Emírségekből szállt fel.

„Az amerikai drón 00:14-kor szállt fel lopakodó üzemmódban az Egyesült Arab Emírségekből, és megsértette az iráni légteret. A találat 04:05-kor érte Kuhmobáraknál (Hormuzgán tartomány)” – írta egy későbbi Twitter-bejegyzésében csütörtökön Zaríf, aki koordinátákat is megadott.

„Az amerikai drón egyes darabjait a mi területi vizeinken találtuk meg, ahol lelőtték” – állította.

A The New York Times című amerikai napilap értesülései szerint Donald Trump amerikai elnök először iráni katonai célpontok elleni légicsapásokat hagyott jóvá megtorlásul, de később visszavonta ezt.

Hosszein Szalami tábornok, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka szerint az akció Washingtonnak szánt világos üzenet volt. Leszögezte, hogy az ország határai sérthetetlenek. Hangsúlyozta, hogy Teherán nem akar háborút, de kész megvédeni magát.

Az Egyesült Államok és Irán között az Ománi-öbölben a múlt héten történt incidens óta erősödött a feszültség. Akkor két tankerhajót ért támadás, és Washington szerint ezért Teheránt terheli a felelősség.

A címlapfotó illusztráció