Nincs kellő támogatottsága Webernek

 

Elkezdődött Brüsszelben a kétnapos EU-csúcs, amelyen az Európai Tanács javaslatot tehet az Európai Bizottság új elnökének kilétére. Az eddigi információk szerint Manfred Webernek egyelőre sem az Európai Tanácsban, sem az Európai Parlamentben nincs kellő támogatottsága, és már Angela Merkel német kancellár is hajlandó lenne beáldozni, valamint Emmanuel Macron francia elnök is mást választana.

Valószínűleg nem lesz meg a minősített többsége Manfred Webernek (Fotó: EPA/Olivier Hoslet)

Valószínűleg nem lesz meg a minősített többsége Manfred Webernek (Fotó: EPA/Olivier Hoslet)

A testület által közölt menetrend szerint számos fontos személyi kérdésben kellene dönteniük, például arról, kit jelölnek Jean-Claude Juncker utódául az Európai Bizottság élére. A jelöléshez minősített többség szükséges és az EP-választás eredményét is figyelembe kell venni. Az EU-csúcsról a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában beszélgettek szakértők.

Pócza szerint Weber szellőztethette meg, hogy megegyezett a liberálisokkal

Jelenleg sem a liberálisok, sem a szociáldemokraták, sem a zöldek nem támogatják az Európai Néppártot és Manfred Webert, holott szerdán olyan hírek kerültek nyilvánosságra, hogy megszületett a megállapodás a néppárt és a liberálisok között, és Manfred Weber lesz az Európai Bizottság elnöke, Guy Verhofstadt pedig megkaphatja az európai parlamenti elnöki tisztséget – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

A hírt szerdán napközben cáfolta a néppárt, csütörtökre pedig kiderült, hogy semmi sem igaz az egészből – hangsúlyozta.

Pócza szerint az akció leginkább Webernek állhatott érdekében,

megpróbálta megteremteni a bizottsági elnökké választásának lehetőségét.

A mostani EU-csúcs kérdése – mondta Pócza –, hogy az ülésen részt vevő politikusok mennyire lesznek őszinték. Ha nyíltan beszélnek, akkor a csúcs végére ki fog derülni, hogy Weber ideje lejárt.

Nem lesz meg Weber minősített többsége

Felhívta a figyelmet: az Európai Bizottság elnökét csak minősített többséggel lehet megválasztani, azaz a tagállamok 72 százalékának kell támogatnia a jelöltet úgy, hogy a támogató országok lakossága lefedje az EU teljes népességének 65 százalékát. Weber nem tud ekkora támogatottságot szerezni – tette hozzá.

Angela Merkel hajlandó lenne beáldozni, Macron pedig nem támogatja Manfred Weber európai bizottsági elnökségét (Fotó: EPA/Kenzo Triboullard)

Magyarország álláspontját ismerjük: nem támogatja Webert. A visegrádi országok ugyan nem vallottak színt nyíltan, de valószínűleg nem szeretnék Weber elnökségét. Emmanuel Macron sem támogatja, így a V4-ek mellett Franciaország lehet a másik nagy erő, amely fellép Weber ellen – sorolta.

Weber eltaktikázta magát – állapította meg, majd kifejtette: a csúcsjelölti kampányban

egy ponton szinte már ő is elhitte,

hogy elnök lehet belőle, holott látszott már, hogy nehéz menet lesz.

Lesz bizottsági elnökjelölt július elejére?

A csúcsjelölti rendszerrel kapcsolatban ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője azt mondta: az Európai Parlament öt évvel ezelőtt a csillagok szerencsés állása mellett jelölhette Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság elnökévé, és hagyta jóvá a kinevezést.

Hiába az Európai Tanács joga a jelölés, valahogy kicsúszott a kezéből az irányítás – tette hozzá.

A csúcsjelöltet a legnagyobb frakció, az EP-választáson legjobban szereplő erő jelölheti, nagykoalíció esetén akár konszenzusos úton is kialakulhat a jelölt – ismertette. Megjegyezte: az új összetételű Európai Parlament július 2-án ül össze, és

megmutathatja az unió egységét,

valamint erejét, hogy aznap megválasztják-e a bizottság elnökét.

Lomnici szerint erre igen kevés esély van, hiszen az elutasított Weberen kívül is nehéz jelölteket találni. Mint mondta, rendkívül rossz képet fest magáról az Európai Unió a személyzeti politikáját illetően.