Az amerikai hadsereg megerősítette, hogy Irán lelőtte egy drónját

 

Egy iráni rakéta lelőtt egy amerikai felderítő drónt a Hormuzi-szoros felett – erősítette meg az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveleteiért felelős, úgynevezett Középső Parancsnoksága (Centcom) csütörtökön.

A Centcom azt állította, hogy a teheráni közlésekkel ellentétben az incidens nem iráni, hanem nemzetközi légtérben történt.

Az IRNA állami hírügynökség úgy értesült, hogy az iráni Forradalmi Gárda a dél-iráni Hormuzgán tartomány fölött semmisítette meg a drónt.

Zaríf: Washington hazudik arról, hogy a felderítő drónt a nemzetközi légtérben lőtték le 

Az Egyesült Államok hazudik arról, hogy Irán nemzetközi légtérben lőtte le az amerikai felderítő drónt – közölte Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter csütörtökön a Twitter közösségi portálon, hozzátéve, hogy Teherán az ENSZ elé fogja vinni az ügyet. A tárcavezető egy későbbi Twitter-bejegyzése szerint a drón az Egyesült Arab Emírségekből szállt fel.

„Az amerikai drón 00:14-kor szállt fel az Egyesült Arab Emírségekből lopakodó üzemmódban, és megsértette az iráni légteret. A találat 04:05-kor érte Kuhmobáraknál” – írta egy későbbi Twitter-bejegyzésében csütörtökön Zaríf, aki koordinátákat is megadott. „Az amerikai drón egyes darabjait a mi területi vizeinken találtuk meg, ahol le lett lőve” – állította.

Az Egyesült Államok gazdasági terrorizmust folytat Iránnal szemben, fedett műveleteket hajtott végre ellenünk, és most betolakodik a területünkre. Nem akarunk háborút, de elszántan megvédjük egünket, földünket és a vizeinket. Az ENSZ elé utaljuk ezt az újabb agressziót és bebizonyítjuk, hogy az Egyesült Államok hazudik a nemzetközi vizekről” – írta Zaríf.