Kedden tartják a brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának második fordulóját

 

Kedden tartják a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási folyamatának második frakciószavazását.

Theresa May miniszterelnök június 7-én távozott a Konzervatív Párt éléről, és ez kormányfői megbízatásának végét is jelenti, de utódja megválasztásáig ügyvezető minőségben mindkét tisztséget ellátja.

Távozásának elsődleges oka az, hogy a londoni alsóház egymás után háromszor visszautasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

A múlt csütörtökön tartott első frakciószavazási fordulóban – amelyben a 313 fős frakciólétszám minimum 5 százalékának megfelelő számú voksra volt szükség a bennmaradáshoz – Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere végzett az élen 114 szavazattal.

Hárman kiestek, egy további jelölt pénteken visszalépett, így a mai második fordulóra az eredeti tízfős mezőnyből hatan maradtak versenyben. A keddi frakciószavazási fordulóban már a frakciólétszám 10 százalékának megfelelő számú szavazatot kell szerezni a továbbjutáshoz, vagyis jelentős az esélye annak, hogy ismét több jelölt kiesik.

Az eredményt közép-európai idő szerint várhatóan 20 óra után teszik közzé.

A két utolsó frakciószavazás szerdán és csütörtökön lesz, és cél az, hogy a csütörtöki voksolás után már csak két jelölt maradjon versenyben.

Közülük – ha egyikük sem lép vissza a másik javára – a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.