A Kreml óvatosan derűlátó Zelenszkijjel kapcsolatban

 

Oroszország óvatosan derülátó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök politikájával kapcsolatban – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 állami tévécsatorna által vasárnap sugárzott interjújában.

Peszkov szerint Moszkva pozitív változásokat vár az új ukrán vezetőtől, ugyanakkor nem érti a kétoldalú viszony alapvető kérdéseivel kapcsolatos álláspontját. Ezeket a kérdéseket az Oroszországgal „egészében véve barátságtalan” irányvonalban és a délkelet-ukrajnai konfliktus lezárását célzó minszki megállapodásokhoz való hozzáállásban nevezte meg.

„Ezért helyezkedik (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) várakozó álláspontra” – mondta a szóvivő.

Az Ománi-öbölben történt incidenssel kapcsolatban Peszkov óvott a „megalapozatlan vádaskodásoktól” és „abszurdnak” nevezte, hogy a két tankhajó támadással Iránt vádoló Egyesült Államok titkos adatokra hivatkozik. Arra figyelmeztetett, hogy az efféle konfliktusok alapjaiban ingathatják meg a világgazdaságot.

Peszkov úgy vélekedett, egy nap is elegendő ahhoz, hogy a felek előkészítsék Putyin és Donald Trump amerikai elnök esetleges teljes körű külön tárgyalását a G20-csoport június 27-én és 28-án esedékes oszakai csúcstalálkozóján. Rámutatott, hogy egy “lábon” folytatandó eszmecsere keretében nem lehet maradéktalanul átbeszélni az összes kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdést.

Putyin és Trump a decemberi, argentínai G20-csúcsra tervezett külön találkozóját az amerikai fél egy nappal a kitűzött időpont előtt lemondta, a Kercsi-szoros közelében orosz-ukrán tengeri incidensre hivatkozva.