Történelmi győzelemre készül Görlitzben az AfD

 

Polgármester-választást tartanak vasárnap a keletnémet Görlitz városában, amelynek a bevándorlásellenes AfD jelöltje az egyik fő esélyese. A szászországi város lehet az első német település, amelynek irányítását az AfD átveheti.

Az önkormányzati választások első fordulóját május 26-án, az EP-választások napján tartották Görlitzben. Ezt Sebastian Wippel egykori rendőr nyerte 36 százalékkal, míg ellenfele, a kereszténydemokrata (CDU) Octavian Ursu végzett 30 százalékkal. A politikus  1990-ben vándorolt ki Romániából Németországba, ahol a helyi színház trombitása lett – írta a Politico.

A lengyel határnál fekvő 57 ezres szászországi település Németország legkeletibb, és sokak szerint az ország egyik legszebb városa, rengeteg látnivalóval, amelyet az évek során szépen restaurálták.

Lengyelország közelsége a helyiek számára is számos előnnyel jár. Sokan a kedvezőbb árak miatt ruccannak át vásárolni, és fordítva, sok lengyel talált munkát a környéken. A külső szemlélő számára a település egy modellértékű európai városnak tűnik, de a felszín alatt mély strukturális problémák húzódnak meg.

Görlitzben az állástalanok aránya 7,6 százalék, ami az országos átlag felett, de jóval alacsonyabb a válság idején mért adatoknál. A Bombardier és a Siemens cégeknek is vannak érdekeltségei a városban, de az elmúlt években is voltak leépítések. A korábbi bányák pedig bezárták.

A CDU jelöltje a Politicónak nyilatkozva elmondta, hogy a helyiek közül sokan érzéketlenek és közömbösek lettek, elveszettnek érzik magukat és aggódnak a munkahelyeik miatt. A lakosságszám 30 év alatt közel 30 százalékkal esett.

Hollywoodi filmesek nyílt levele

A város középkori hangulata a filmipart is megihlette. Számos nemzetközi produkciónak adott otthont a város.

A kockaköves, középkori hangulatú, a lengyel-német határon fekvő város a filmipart is megihlette. Több mint 100 filmet forgattak, számos hollywoodi produkció is itt forgott, egyebek mellett a Becstelen brigantykat vagy a Grand Budapest Hotelt.

A napokban megjelent hír szerint ismert művészek, filmrendezők és írók nyílt levélben hívták fel a szász város lakosságát arra, hogy szavazzanak az AfD-s jelölt ellen annak érdekében, hogy Görlitz nyitott, toleráns és befogadó hely maradhasson.

Bár az EP-választáson az AfD csak a negyedik helyen végzett, Szászországban 25 százalékával a legerősebb párt lett. Görlitzben pedig minden harmadik választó bizalmát szerezték meg.

Az őszi tartományi választások szempontjából sem mindegy a vasárnapi voksolás kimenetele. Szászország mellett Türingiában és Brandenburgban is az urnákhoz várják a választókat. Az AfD az egykori NDK területén mindenütt hasonlóan népszerű, részben azért, mert a befektetett eurómilliárdok ellenére a térségben nem sikerült kezelni a tartósan magas munkanélküliséget.