A nyár beköszöntével felerősödik a migráció

 

Ismét felerősödött a migrációs nyomás a balkáni útvonalakon a nyár beköszöntével – mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1-en pénteken.


Hozzátette: 2018-ban csak Bosznia-Hercegovinába 30 ezer illegális bevándorló érkezett, és jelenleg is több ezren szeretnének Nyugat-Európába eljutni az országból.

A migrációt élénkítő, kibocsátó országokkal kapcsolatban azt mondta, Szíriának már nincsenek „embertartalékai”, és inkább Líbia miatt kell aggódni. Líbiában továbbra is kaotikus állapotok uralkodnak, ami gyengíti a nemzetközi közösség által támogatott kormány kapacitásait, amely a migrációs kérdésekre, ezen belül pedig az ország parti őrségének a megerősítésére is kihathat – fejtette ki.

Az igazgató kitért arra is, hogy míg korábban a migrációs útvonal Szerbián át Magyarországot is érintette, addig jelenleg inkább Horvátország felé akarnak átjutni az illegális bevándorlók. Az utóbbi időben a bevándorlók összetétele is megváltozott: míg 2015-1016-ban elsősorban a Közel-Keletről jöttek menekültek, addig jelenleg egyre több afrikai menedékkérő érkezik – mondta Janik Szabolcs.

A címlapfotó illusztráció.