Johnson: Nem célom a megállapodás nélküli Brexit

 

Boris Johnson volt brit külügyminiszter kijelentette, ha miniszterelnökké választják, nem törekedne kifejezetten az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kiléptetésére az Európai Unióból.

Hozzátette ugyanakkor: a megállapodás nélküli Brexit lehetőségének fenntartása „életfontosságú eleme” az EU-val folytatandó tárgyalásoknak.

Johnson is indult a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségének elnyeréséért folyó versengésben.

Theresa May miniszterelnök múlt pénteken távozott a párt éléről, és ez miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de utódja megválasztásáig ügyvezető minőségben ellátja a kormányfői és a pártvezetői feladatokat.

Boris Johnson, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere – akit a londoni fogadóirodák a legesélyesebb utódjelöltnek tartanak – szerdai kampánynyitó beszédében kijelentette: az Egyesült Királyságnak mindenképpen ki kell lépnie az EU-ból a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján, mert a további halasztás a Konzervatív Párt vereségét és Jeremy Corbyn munkáspárti vezető győzelmét jelentené.

Elvetette a londoni alsóház a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvényalkotási tervet 

Kis többséggel elvetette szerdán a londoni alsóház azt az ellenzéki kezdeményezést, amely a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvényalkotási javaslat megtárgyalására és szavazására biztosított volna parlamenti időt.

A kezdeményezést a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt terjesztette be, de szerda este az alsóházi képviselők 309-298 arányban elutasították.

A javaslat elfogadása esetén a megállapodás nélküli Brexitet ellenző képviselők a jövő héten kivehették volna a parlamenti menetrend alakítását a konzervatív párti kormány kezéből, és napirendre vehették volna a Labour tervezetét, amely kötelező jogi erővel megtiltotta volna a kormánynak, hogy rendezetlen módon, a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás nélkül léptesse ki Nagy-Britanniát az Európai Unióból.

A távozó Theresa May miniszterelnök utódjelöltjei közül többen is kifejezték azt a véleményüket, hogy az októberi határidőig Nagy-Britanniának mindenképpen ki kell lépnie az EU-ból, akár egyezménnyel, akár anélkül.