Bemutatkozott az átmeneti osztrák kormány

 

Szerdán bemutatkozott az osztrák parlamentben a június elején megválasztott átmeneti kormány. Brigitte Bierlein kancellár hangsúlyozta: az átmeneti kormány célja, hogy stabilitást és biztonságot teremtsen.

Ausztria első női kancellárja első parlamenti felszólalásában az általa legfontosabbnak tartott értékek között említette a megbízhatóságot, az emberséget és az osztrákok közötti, immár hagyománynak számító összetartást.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi átmeneti kormányt nem  választások nyomán jött létre, ezért a feladata is más, mint a korábbi osztrák kormányoké. Szavai szerint nem kell kormányprogramot kidolgozniuk és választási ígéreteket betartaniuk, és a napi politikai eseményekre sem kell reagálniuk, ugyanakkor cselekvőképesnek kell lenniük.

Brigitte Bierlein azt mondta, hogy kezdeményezéseket sem fognak benyújtani a  törvényhozásnak, csak abban az esetben, ha különben sérelem érné a köztársaságot.

Kritikát fogalmazott meg ugyanakkor a kancellár a szeptemberi választások időpontjával kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy Alexander Van der Bellen államfő egy korábbi időpontot szeretett volna, ugyanakkor – tekintettel a jelenlegi  parlamenti erőviszonyokra – elfogadják azt a kezdeményezést, hogy szeptember 29-én tartsák a  rendkívüli választásokat Ausztriában.

Brigitte Bierlein arra kérte a képviselőket, hogy minél gyorsabban zárják le a folyamatban lévő ügyeket, hogy a jogalkotási időszak befejezésével hivatalosan is kitűzhessék a választások időpontját.