Migránsok miatt tétováznak a boszniai kormány vezetői

 

A háromtagú boszniai államelnökség keddi ülésén felvetődött, hogy a növekvő migráció miatt kirendelik a hadsereget a Szerbiával, valamint a Montenegróval közös határszakaszra, ám a javaslatot Milorad Dodik, az államelnökség soros, szerb elnöke elutasította – számolt be értesüléséről az N1 regionális hírtelevízió a honlapján.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Vladimir Stojkovic)

Az N1 beszámolója szerint a soros elnök azért utasította el az elnökség horvát tagjának javaslatát, mert véleménye szerint a határvédelem nem a hadsereg hatáskörébe tartozik. Az elnök annak a lehetőségét is elutasította, hogy az Európai Unió határvédelmi ügynökségének – Frontex – tagjai védjék a Horvátország felőli határszakaszt.

Milorad Dodik azt is megvétózta, hogy az ország teljes területén alakítsanak ki menekültközpontokat, főként azt rosszallta, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság területén is ilyen központok kialakítását javasolta az elnökség bosnyák tagja.

Véleménye szerint a többségében szerbek lakta országrésznek nem szabad ütközőzónává válnia, ezért ott nincs is szükség az illegális bevándorlók elszállásolására.

A boszniai belbiztonsági hatóságok szerint idén több mint kilencezer migráns érkezett az országba, az elmúlt napokban pedig tovább nőtt a számuk. A legtöbb illegális bevándorló és menekült Bihacban és Velika Kladusában van, de a hatóságok szerint a menekültek száma már túllépte a két város befogadóképességének határát.