Mexikó déli határához vezényli nemzeti gárdáját

 

Mexikó a guatemalai határhoz vezényli nemzeti gárdáját – jelentette be helyi idő szerint csütörtökön Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter Washingtonban.

 A mexikói Tapachula felé tartó bevándorlók, miután átlépték a guatemalai határt (Fotó: EPA/ Carlos Lopez)

„Elmagyaráztuk, hogy van hatezer emberünk, akiket oda fogunk küldeni” – mondta újságíróknak a mexikói diplomácia vezetője, miután amerikai illetékesekkel tárgyalt.

Ebrard elmondta, hogy pénteken is folytatódnak a tárgyalások az Egyesült Államokkal a migráció megfékezéséről. Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy ha Mexikó nem tesz többet a migráció feltartóztatása érdekében, akkor vámot fog kivetni a latin-amerikai országból az Egyesült Államokba irányuló exportra.

Az amerikai határon a többszörösére nőtt a feltartóztatott emberek száma az egy évvel ezelőttihez képest, és az érkezők többsége nem mexikói, hanem délebbi országokból igyekszik bejutni az Egyesült Államokba.

Újdonság a migrációval kapcsolatban az is, hogy míg korábban többnyire egyedülálló férfiak próbálkoztak azzal, hogy bejussanak az Egyesült Államokba, jelenleg egyre több ember családostul érkezik a határhoz.