Juncker: Az EU-nak meg kell kezdenie a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával

 

Észak-Macedónia számos téren elért jelentős eredményeivel eleget tett az Európai Unió elvárásainak, most az unió feladata, hogy teljesítse ígéretét, és megkezdje az uniós tagságról szóló csatlakozási tárgyalásokat – jelentette ki Jean-Claude Juncker kedden.

Az Európai Bizottság elnöke Zoran Zaev északmacedón kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján felidézte: mandátuma elején úgy nyilatkozott, hogy egyetlen ország sem lehet az Európai Unió tagja anélkül, hogy az ahhoz szükséges minden feltételt ne teljesítené. Észak-Macedónia megfogadta ezeket a szavakat. Példa a régió többi országa számára, amelyeknek szintén így kell cselekedniük – húzta alá.

Az Európai Bizottság javaslatot tett a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, most az Európai Unió tagországait tömörítő tanácson a sor, hogy ehhez már a nyár folyamán megtegye az első lépéseket – mondta el az uniós bizottság elnöke.

Zoran Zaev északmacedón miniszterelnök kijelentette: elvárja, hogy az Európai Unió is teljesítse kötelességét, ahogy országa is mindent megtett az uniós csatlakozás érdekében.  Észak-Macedónia folytatja a reformokat, és készen áll a tárgyalások megkezdésére – közölte.

Kiemelte, az uniós tagság fontos országa jövője szempontjából, ugyanis az európai integráció biztosíték arra, hogy a fiatalok otthon boldoguljanak, és ne távozzanak más országokba a jobb élet reményében.

Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos a sajtóértekezleten elmondta, az eddig elért reformeredmények máris jelentős gazdasági fellendülést eredményeztek Észak-Macedóniában. Hahn reményét fejezte ki, hogy az uniós tagországok megértik a bővítés fontosságát, amely a régió és az egész Európai Unió stabilitását erősíti.