Amerikai védelmi miniszter: Peking ne rombolja tovább szomszédai szuverenitását

 

Patrick Shanahan ügyvezető amerikai védelmi miniszter felszólította szombaton Kínát, hogy hagyjon fel szomszédai „szuverenitásának rombolásával”.

„Kína együttműködhet és együtt is kell működnie a térség többi részével” – jelentette ki Patrick Shanahan Szingapúrban a Shangri-La Párbeszéd elnevezésű tanácskozáson mondott beszédében.

„A más országok szuverenitását erodáló és bizalmatlanságot keltő magatartásoknak azonban véget kell vetni” – tette hozzá Shanahan az ázsiai védelmi miniszterek konferenciáján, amelynek fő témája az Egyesült Államok és Kína között az ázsiai befolyásért folyó harc volt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (j) és Patrick Shanahan ügyvezető amerikai védelmi miniszter (Fotó: MTI /EPA/ Erik S. Lesser)

Az Egyesült Államok egyebek mellett azt veti Peking szemére, hogy katonákat telepített a Tajvan, Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Vietnam által is magának követelt vitatott hovatartozású több kis dél-kínai-tengeri szigetre.

Shanahan úgy fogalmazott beszédében, hogy amikor egy ország nem tartja be az ígéretét, nem szabad benne bízni. Emlékeztetett arra, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök 2015-ben megígérte Barack Obama akkori amerikai elnöknek, hogy nem militarizálja az azóta kínai ellenőrzés alá került szigeteket.

„Az Egyesült Államok nem keresi a konfliktusokat, de tudjuk, hogy a legjobb módszer egy háború megnyerésére, ha megvan hozzá a képességünk” – folytatta a Pentagon vezetője. A térség többi veszélye között megemlítette Észak-Koreát, „amely továbbra is rendkívüli fenyegetés marad, és állandó éberséget igényel”.

„Egyetlen ország sem szerezhet domináns szerepet – és ezt nem is szabad megtennie – az indiai-csendes-óceáni térségben” – hangsúlyozta Shanahan.

Ezt az álláspontot ismételte meg később Florence Parly francia védelmi miniszter is, aki emlékeztetett, hogy Franciaországnak is vannak területei a Csendes-óceánon.

„Egyes fenyegetések közvetlenek, mások alattomosak, de mindenképpen szembesülünk velük” – mondta a miniszter a dél-kínai tengeri militarizálásra utalva.

A szingapúri találkozón Vej Feng-ho kínai védelmi miniszter is részt vett, amire 2011 óta nem volt példa. A tárcavezető várhatóan vasárnap mond beszédet, és reagál Shanahan szavaira.

A kínai-amerikai kereskedelmi háború középpontjában álló Huawei kínai telekommunikációs óriáscégről Patrick Shanahan megjegyezte, hogy a konszern „túl közel áll” a kínai kormányhoz, ezért nehéz megbízni benne.

Washington felvette a Huaweit a gyanús vállalatok listájára, amelyeknek amerikai cégek nem adhatnak el alkatrészt. A Trump-kormányzat szerint a Huawei készülékei kémkedésre alkalmasak.

A szingapúri tanácskozás alkalmával több kétoldalú megbeszélést folytattak a fórumon részt vevő védelmi miniszterek.