Nógrádi: Nagy kérdés, hogy az EU új vezetése hogyan viszonyul majd Amerikához

 

Biztonságpolitikai szempontból fontos kérdés, hogy az Európa Unió új vezetése hogyan viszonyul majd legfontosabb szövetségeséhez, az Amerikai Egyesült Államokhoz – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1-en szombaton.

Hozzátette: Angela Merkel német kancellár és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteki tárgyalásának „egészen furcsa hangvétele volt”, csütörtökön pedig a német kancellár Donald Trump migrációpolitikáját szidta a Harvard Egyetemen.


Nógrádi György biztonságpolitikai szempontból fontosnak tartotta, hogy Európának milyen vezetése lesz a következő öt évben. Emlékeztetett: vitatkoznak azon, hogy az állam- és kormányfők jelöljenek-e a csúcsjelöltek helyére. Ha ez eldől, akkor lehet majd arról beszélni, hogy a pozíciókat hogyan osszák el Európa nyugati, keleti és középső része közt, illetve, hogy milyen lesz a férfiak és nők aránya a vezetésben – fűzte hozzá.

Az EP-választás következményeiről azt mondta, hogy a hagyományos néppártok és szocialista pártok támogatottságának visszaesése miatt – az unió történetében először – a két nagy frakció nem tud a korábbiakhoz hasonló kompromisszumokat kötni.

A címlapfotó illusztráció.