Felfüggesztették Geert Wilders Twitter-fiókját

 

Ideiglenesen elérhetetlenné tették Geert Wilders, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetőjének Twitter-fiókját politikai ellenfeleinek éles hangú bírálata miatt, a bejegyzést a kiszolgáló letiltotta - erről a politikus maga számolt be a holland média képviselőinek pénteken.

A holland sajtó beszámolója szerint Wilders felhasználói profilját azt követően tették elérhetetlenné, hogy a pártvezér a 66-os Demokraták (D66) pártjának tagjait illetlen kifejezések kíséretében azzal vádolta meg, hogy miközben „még több iszlámhívőt importálnak az országba, krokodilkönnyeket hullatnak annak olyan következményei miatt, mint például a becsületgyilkosságok”.

Mint emlékeztettek, Wilders előszeretettel használja a közösségi médiát a nyilvánosság tájékoztatására, ugyanis számos alkalommal kapott halálos fenyegetést, mivel korábban egyebek között az erőszak vallásának nevezte az iszlámot, amely véleménye szerint a legnagyobb veszélyt jelenti Hollandiára nézve. 2004 óta állandó rendőri védelem alatt áll. „A Twitter elfogadhatónak tartja az ellenem intézett halálos fenyegetések megjelenését, de a tények egyszerű közlését kollégáimról elutasítja. Őrültség!” – fogalmazott.

Beszámolók szerint Wilders felhasználói fiókja 800 ezret is meghaladó követővel rendelkezik, e tekintetben megelőzi Mark Rutte miniszterelnököt is. Wilders felhasználói fiókjának felfüggesztése nyolc órára szól – tették hozzá.

A holland politikus ellen legutóbb 2016 tavaszán indult per gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában. A vád szerint Wilders 2014-ben azt a kérdést tette fel támogatóinak, hogy több vagy kevesebb marokkóit akarnak-e Hollandiában. A válasz az volt, hogy „kevesebbet”, amire Wilders azt válaszolta: „mi meg tudjuk oldani”. Hozzátette, meg kell tisztítani az országot az iszlámtól és le kell zárni a határokat.

A holland Szabadságpárt (PVV) az múlt heti európai parlamenti (EP-) választások eredménye szerint legfeljebb Nagy-Britannia unióból való kilépése után juthat mandátumhoz.