Washington szerint Irán állhat a szabotázsakciók mögött

 

Nagyon valószínű, hogy Irán áll az Egyesült Arab Emírségek partjai közelében tankerhajók ellen elkövetett szabotázsakciók és a szaúd-arábiai kőolajterminál elleni támadási kísérlet mögött – jelentette ki John Bolton, amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerdán újságíróknak nyilatkozva Abu-Dzabiban, emírségekbeli látogatásán.

Ez az első eset, hogy bárki egyértelműen Iránt gyanúsította meg ezekkel az akciókkal – fűzi hozzá az AP hírügynökség. Az elnöki tanácsadó azonban nem közölte, hogy Washingtonnak milyen bizonyítékai vannak.

Bolton a hétvégén Tokióban már halványan utalt Irán felelősségére ezekben az incidensekben, valamint a május 19-i bagdadi rakétatámadásban. Az elnöki tanácsadó a Donald Trump elnökkel együtt tett tokiói vizit után kedden érkezett Abu-Dzabiba.

Az Egyesült Államoknak mind a három érintett arab ország szövetségese, és együtt nyomoz velük az incidensek felderítésére.

Az emírségekbeli el-Fudzseira kikötője közelében, a Perzsa-öböl bejáratánál négy tartályhajót – két szaúdit, egy emírségekbelit és egy norvégot – támadtak meg tengeri aknával május 12-én. A szóban forgó szaúdi olajterminál pedig a kelet-nyugati irányú vezeték végén, a Vörös-tenger partján lévő Janbuban van.

Az Irán által támogatott jemeni síita lázadók szintén a hónap közepén összehangolt dróntámadást indítottak a vezeték ellen.

Bolton arról is beszélt szerdán újságíróknak, hogy Washington szerint Iránnak nincs oka felmondani a nagyhatalmakkal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást, csak abban az esetben, ha atomfegyvert akar kifejleszteni, és az ehhez szükséges időt le akarja rövidíteni.

Bolton március 5-én, arról számolt be, hogy az Egyesült Államok Iránnak szánt jelzésként az amerikai Középső Parancsnokság illetékességébe tartozó közel-keleti térségébe vezényli az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót és hajókíséretét, valamint egy bombázó repülőgépekből álló harci köteléket.

Washingtonban ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem törekszenek konfliktusra Iránnal, de készek megvédeni az Egyesült Államok erőit és érdekeit a régióban. Donald Trump amerikai elnök pedig pénteken bejelentette, hogy hozzávetőleg 1500 katonát küld a Közel-Keletre, nagyrészt védelmi jellegű intézkedésként, az Iránnal kialakult növekvő feszültség miatt.