Haftar nem köt tűzszünetet Tripoliban

 

A Líbia keleti és déli felét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok kizárta, hogy fegyverszünetet kössenek Tripoliban, és azzal vádolta az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy Líbia megosztására törekszik.

Kelet-Líbia erős embere erről a Le Journal du Dimanche című francia vasárnapi lapnak adott interjúban beszélt.

A Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) április 4-én kezdett offenzívába, hogy elfoglalja a fővárost, Tripolit a nemzetközileg elismert, az ENSZ támogatását élvező Fájez el-Szarrádzs kormányfő vezette nemzeti egységkormányhoz hű erőktől. A tobruki székhelyű ellenkormányt támogató erők nem tudták áttörni Tripoli déli védelmi vonalait. A harcokban különböző ENSZ-szervezetek adatai szerint legalább 510 ember esett el, mintegy 2500-an sebesültek meg, és 75 ezren menekültek el otthonukból és több ezer bevándorló maradt a befogadóközpontokban.

„Természetesen továbbra is a politikai megoldás a cél. Ahhoz azonban, hogy visszatérjünk a politikához, előbb a milíciákkal kell végeznünk” – mondta Haftar a lapnak.

Haftar szerint „Tripoli kérdése biztonsági jellegű. Amíg milíciák és terrorista csoportok vannak ott, nincs megoldás. A megoldás az lesz, ha bevezetjük a békét és biztonságot Tripoliban, ha megszűnik a milíciák jelentette teher. Ha ezek leteszik a fegyvert, nem is lesz szükség tűzszünetre” – mondta.

Nem szeretnénk, hogy sokáig tartson ez a háború. Gyors megoldást kívánunk” – tette hozzá, bizonygatva, hogy a választások megtartása a célja. “Ezeknek azonban tisztának és átláthatónak kell lenniük”.

A tábornok azzal vádolta meg Haszán Szalamét, a világszervezet líbiai különmegbízottját, hogy egyáltalán nem pártatlan. “Ellenfeleink pontosan Líbia megosztását akarják. Lehet, hogy Haszan Szalamé is ezt akarja” – mondta.

Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után a kőolajban gazdag arab állam gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.