A német államfő a populizmus veszélyére figyelmeztetett

 

A populizmus és a közéleti viták elmérgesedésének veszélyére figyelmeztetett Frank-Walter Steinmeier német államfő csütörtökön Berlinben a német alaptörvény elfogadásának 70. évfordulója alkalmából hivatala kertjében tartott rendhagyó ünnepségen, amelyen kávé és sütemény mellett beszélgettek állampolgárok a legfőbb közjogi méltóságokkal a köztársaság állapotáról.

A szövetségi elnök a Bellevue palota parkjában tartott rendezvényt megnyitó beszédében kiemelte, hogy nem szabad átengedni a vitát a közügyekről „a hangoskodóknak és a politikai randalírozóknak”. A közös ügyekről az illendőség és a tárgyilagosság elvének érvényesítésével, gyűlölködés és ellenségeskedés nélkül kell vitázni, és el kell választani egymástól a tényeket és a hazugságokat.

Nem szabad hagyni, hogy az embereken eluralkodjon a tehetetlenség érzése, mert „a tehetetlenség méreg a demokráciának”. A tehetetlenség érzésével sújtott ember elzárkózik, és mások, vagy „az úgynevezett rendszer ellen” fordul. A populisták pedig „aljas módon kihasználják” ezt, a „jogos aggodalmat vak dühvé formálják”.

„Kérem mindenkitől, aki a politikában és a médiában felelős pozícióban van, hogy vegye ezt komolyan, és foglalkozzék az embereket valóban érintő kérdésekkel” – mondta Frank-Walter Steinmeier.

A rendezvényen 200 meghívott állampolgár – köztük például egy rendőr, egy apáca, egy katona és egy hentes – diskurált az államfővel, valamint Angela Merkel kancellárral, Wolfgang Schäuble szövetségi parlamenti (Bundesrat) elnökkel, Daniel Günther Schleswig-Holstein tartományi miniszterelnökkel, a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) soros elnökével, Andreas Vosskuhléval, az  alkotmánybíróság elnökével és a Bundestag alelnökeivel.

A délutáni kávézáshoz 22 asztalnál foglaltak helyet a vendégek, a közjogi méltóságok pedig közöttük köröztek. A rendezvény moderátorai minden beszélgetésre húsz percet engedélyeztek, aztán egy másik asztaltársasághoz ültették át a politikusokat. A beszélgetések témái között volt az ország nyugati része és az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) területe közötti, és a város és vidék közötti különbségek ügye, a társadalom megosztottságának kérdése és az oktatási rendszer helyzete.

A palotakerti uzsonna egy országos rendezvénysorozat nyitánya volt. Az alaptörvény elfogadásának hetvenedik évfordulójára számos intézmény és társadalmi szervezet tart vitákat, konferenciákat, ünnepségeket, a szövetségi kormány például tíz ilyen programot szervez az év végéig, és a www.70jahregrundgesetz.de cím alatt külön portált is fejlesztett.

 A német alaptörvényt 1949. május 23-án hirdették ki, ezzel létrejött a Német Szövetségi Köztársaság (NSZK). A 146 cikkelyből álló jogszabály a szintén 1949-ben megalapított NDK 1990-es csatlakozása óta az újraegyesített Németország alaptörvénye.