A fő lengyel ellenzéki erő mellett kampányolt Manfred Weber

 

A Polgári Platform (PO) mellett kampányolt Varsóban Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje csütörtökön, az európai parlamenti (EP) választások kampányhajrájában.

Weber a PO jelöltjeként megválasztott varsói főpolgármesterrel, egyben az EPP egyik alelnökével, Rafal Trzaskowskival közösen megtartott sajtóértekezleten arra hívta fel a választópolgárokat, hogy a Lengyelországban vasárnap esedékes EP-választáson éljenek szavazási jogukkal, mert „Európa szempontjából vízválasztó pillanatról” van szó.

Arra biztatta a lengyeleket, hogy a PO listájára szavazzanak. A PO a néppárt  tagja az EP-ben. Weber szerint a PO képviselői garantálják, hogy Lengyelország „részt vesz az európai jövő megteremtésében”.

A csúcsjelölt kitért  a 2020 utáni uniós regionális fejlesztési alapok témájára, mely ügy  szerinte az EP-választást követő első hónapban dől el. „Egyenlő életkörülményeket akarunk megteremteni az egész Európában” – ígérte.

Az uniós klímapolitikáról Weber elmondta: az EPP célkitűzése, hogy 2050-ig  Európában szén-dioxid-semlegesség jöjjön létre. A szénalapú lengyel ipar esetében egyensúlyt kell teremteni a munkahelyek megőrzése és a környezetvédelmi kihívások között – húzta alá.

A német-orosz beruházásként a Balti tenger alatt épülő gázvezeték, az Északi Áramlat-2-ről Weber elmondta: az EPP mindig „nagyon bíráló és ellenző” álláspontot foglalt ez ügyben.

A Robert Biedron Tavasza (Wiosna Roberta Biedrona)nevű balliberális párt  6,3 százalékos, a szélsőjobboldali, euroszkeptikus Konfederáció (Konferderacja) pedig 6 százalékos kedveltségnek örvend az IBRIS szerint. Szorosan az 5 százalékos küszöb alatt van a szuverenista Kukiz´15.