Toronymagasan vezet Zelenszkij pártja

 

Toronymagasan vezeti a pártok népszerűségi listáját Ukrajnában Volodimir Zelenszkij Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű pártja, amelyre a biztos választók 43,8 százaléka készül szavazni - derült ki a Rejting neves ukrán közvélemény-kutató csoport legfrissebb, szerdán közzétett felméréséből.

Zelenszkij pártjának népszerűsége nőtt egy körülbelül egy héttel korábbi felméréshez képest, amelyben még a biztos választóknak a 39,9 százaléka támogatta.

A május 16-21. között kétezer megkérdezettel végzett Rejting-felmérés eredménye szerint a második helyen a Viktor Medvedcsuk, Vlagyimir Putyin elnök bizalmasa által irányított, Moszkva-barát politikusok által alapított Életért párt áll, amelyet 10,5 százaléka támogat azoknak, akik azt ígérik, hogy részt vesznek a parlamenti választáson, és már eldöntötték, hogy kire szavaznak. A harmadik helyen 8,8 Petro Porosenko volt elnök pártja áll, azt követi a Julija Timosenko vezette Haza (Batykivscsina) 7,3 százalékkal.

Az Ihor Szmesko volt SZBU-főnök vezette Erő és Becsület nevű párt 5,1 százalékon áll, míg Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes nemrég alakult Hang (Holosz) elnevezésű pártja jelenleg 4,6 százalékon. Az Oleh Ljasko vezette Radikális Párt 3,3 az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt elnök egykori hívei által alapított Ellenzéki Blokk pedig    3,2 százalékot szerezne, ha most tartanák a parlament választást.

A többi párt támogatottsága jelenleg nem haladja meg a 3 százalékot. Emellett a felmérésben részt vevők több mint 70 százaléka mondta azt, hogy támogatja a parlament feloszlatását és a rendkívüli választások kiírását.