Kurz: Az átmeneti kormány csak a legszükségesebb döntéseket hozza meg

 

A kormány fő feladata az ország stabilitásának megőrzése az előre hozott választásokig. Az átmeneti osztrák kormány csak szükséges döntéseket hoz, különösen óvatosan fog eljárni a költségvetési és személyi döntéseknél – szögezte le Sebastian Kurz osztrák kancellár a részben szakértőkből álló új kabinet első ülése előtt szerdán tartott bécsi sajtóértekezletén.

A kabinet biztosítani fogja, hogy „egy párt válságából ne legyen egy állam válsága” – ígérte. A vasárnapi európai parlamenti választásokon az állampolgároknak lehetőségük lesz a politikai irányvonalról dönteni – tette hozzá, közvetve a személye ellen irányuló bizalmatlansági indítvány szükségtelenségére utalva.

„Csak egyet tehetek: feladatomnak, felelősségemnek a lehető legjobban megfelelni” – hangsúlyozta a kancellár. „Az államfővel a leleplezés (a Heinz-Christian Strache azóta lemondott szabadságpárti elnököt, alkancellárt kompromittáló videófelvétel közzététele) után számtalan megbeszélést folytattunk. Egyetértettünk abban, hogy egy stabil átmeneti kormány biztosításán kell fáradoznunk (…) Én a felelősségem tudatában a magam hozzájárulását ehhez megtettem” – mondta.

A kancellár a sajtóértekezleten több ízben bizonygatta, hogy „természetesen tárgyalt a többi pártvezetővel is”. Hangsúlyozta, hogy a bizalmatlansági indítvány sorsa a képviselők kezében van, nem tőle függ.

Kurz visszautasította azokat a bírálatokat, miszerint az új, független szakértő miniszterek mellé az Osztrák Néppárthoz (ÖVP) közel álló munkatársakat rendeltek volna. A tárcavezetők teljes függetlenséget kaptak munkatársaik megválasztásában – állította. „A miniszterek szabadon hozzák meg személyi döntéseiket, de feladatomnak tartom, hogy a lehető legjobban támogassam őket” – mondta.

A Kurier című független osztrák napilap szerdai számában Johann Gudenus, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lemondott frakcióvezetője, aki Strachéval együtt jelen volt a belpolitikai válságot kirobbantó ibizai megbeszélésen, további részleteket árult el a titokzatos ügy előzményeiről. Eszerint az első találkozóra 2017. március 24-én, jóval a  választások előtt került sor egy bécsi, belvárosi vendéglőben.

Jelen volt a magát egy orosz milliárdos unokahúgának mondó nő, akit „csalinak” használtak, a nő német „közvetítője” és egy osztrák ügyvéd, akinek a bécsi belvárosban van irodája. Gudenus őt nevezte az ügy központi figurájának, ő az, aki a feleket összehozta. Az ügyvéd állítólag már korábban az FPÖ elleni terhelő anyagot ajánlott fel egy, az ÖVP-hez közel álló PR-tanácsadónak.

Gudenus a Die Presse című lapnak azt is elmondta, hogy a „beugrató nőt” csupán kétszer-háromszor látta Bécsben, bizalmasait viszont többször is. A végzetes ibizai találkozó után a nőt nem látta többé.