Engedély nélkül hajózott olasz felségvizekre a Sea-Watch mentőhajója

 

Engedély nélkül hajózott olasz felségvizekre a Sea-Watch német segélyszervezet mentőhajója, fedélzetén 47 migránssal vasárnap. Az olasz rendőrség a szicíliai Agrigento ügyészségének utasítására felszállt a hajóra és lefoglalta azt.

A legénységet az illegális bevándorlás elősegítésének vádjával feljelentették – jelentette az olasz sajtó.

A Sea-Watch 3 elnevezésű hajó jelenleg Lampedusánál jár. A fedélzetén maradt 47 menedékkérőt, köztük 15 gyereket és két csecsemőt, időközben a szigetre vitték.

A hajó még szerdán mentett ki hatvanöt migránst egy gumicsónakról 55 kilométerre Líbia partjaitól. Róma 18 migránsnak, hét gyereknek, hét anyának, három apának és egy sürgős orvosi ellátásra szoruló férfinak adott engedélyt pénteken arra, hogy olasz földre léphessen.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki korábban határozottan elutasította, hogy a maradék 47 migráns migráns partra szállhasson, élesen bírálta a szicíliai város vádhatóságának eljárását az ügyben. „Intézkedéseket várok a hajó kapitányával és legénységével szemben” – közölte Salvini.

A bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője szerint a Sea-Watch 3 esete újfent bizonyítja annak szükségét, hogy növelni kell a kormány rendelkezésére álló eszközöket az emberkereskedelemmel szemben. Salvini ezzel egy biztonsági törvénycsomagra utalt, amelyet a kormány előreláthatóan a jövő héten jóvá fog hagyni. A szabályozás a többi között pénzbüntetésekkel fenyegeti a civilszervezeteket, amelyek máltai, olasz vagy líbiai hatóságok engedélye nélkül végeznek mentést a Földközi-tenger nemzetközi vizein.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kifogásolta a törvénycsomagot, amely szerinte sértheti a menedékkérők jogait.

Arturo Centore, a Sea-Watch 3 kapitánya humanitárius okokra hivatkozva vasárnap azt kérte az olasz hatóságoktól, hogy hadd tehesse partra utasait.

„Vendégeink lelkiállapota gyorsan romlik” – írta a Sea-Watch a Twitteren. „A kapitány és a legénység jogukkal élve a legközelebbi biztonságos kikötő felé tartanak”.

Ez a hajó nem fut be egy olasz kikötőbe sem, amíg én vagyok a belügyminiszter” – hangsúlyozta Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter. „Egy állam nem hagyhatja, hogy az embercsempészek bűntársai diktáljanak neki” – tette hozzá a bevándorlásellenes Liga vezetője.