Új választások kiírását javasolta az osztrák kancellár

 

Bejelentette a kormánykoalíció felbontását és mielőbbi új választások kiírását javasolta Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat esti sajtótájékoztatóján.

Kurz pár órával azután ismertette döntését, hogy lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről Heinz-Christian Strache, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője.

„Betelt a pohár” – fogalmazott az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Kurz, hozzátéve, nem érzi úgy, hogy a szabadságpárt hajlandó lenne megváltozni. márpedig ez „több mint szükséges volna”.  Az FPÖ árt a kormány reformterveinek, és árt az ország tekintélyének is – mondta a kancellár.

Sebastian Kurz hangsúlyozta: tovább akar dolgozni Ausztriáért, és ezt a lakosság többségének támogatásával szeretné tenni, de ehhez jelenleg hiányoznak a partnerek. „Úgy gondolom, most ez senkivel nem lehetséges” – mondta.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő sajtótájékoztatóján kijelentette, előrehozott választásra van szükség Ausztriában.

Korábban az APA osztrák hírügynökség szabadságpárti körökre hivatkozva már azt közölte, lényegében biztos, hogy Ausztriában előrehozott választásokat fognak tartani Strache lemondása nyomán.

Az APA szerint az előrehozott választást legkorábban augusztus közepére írhatják ki, de ez a nyári vakációk miatt nem valószínű, reálisan szeptember-október környékére várható az új választás időpontja.

Az osztrák hírügynökség közölte azt is, hogy Kurz után Alexander van der Bellen államfő is nyilatkozik.