Légiutas-kísérőből királynő – Hogyan fogadják az új uralkodó házaspárt Thaiföldön?

 

Hét és fél kilós súlyt raktak a 64 éves X. Ráma fejére a három napig tartó koronázási ceremónián Thaiföldön, ezzel pedig a legidősebb trónra lépő királyként hivatalosan is megörökölte 69 évig regnáló édesapjától a thai uralkodói széket.

Koronázási ünnepség Thaiföldön (Fotó: MTI/EPA/Narong Szangnak)

Thaiföld hivatalos államformája

alkotmányos monarchia,

a királyi családot nagy tisztelet övezi az országban. Olyannyira, hogy a királyt, a királynőt, a herceget, a királyi család tagjait és leszármazottjait, sőt háziállatait érő mindennemű kritikát drákói szigorral, magas pénzbírsággal és akár börtönnel is büntethetik.

Ellentmondásos hangok kísérik a diplomáciai döntéseket

Mégis, ha nem is nyilvánosan, de Maha Vadzsiralongkorn, vagyis X. Ráma király magánéletét, üzleti és diplomáciai döntéseit mindig is ellentmondásos hangok kísérték – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

A király már a koronázás előtt elkezdte megalapozni jövőjét. Teljes körű irányítása alá vette

a palota vagyonát,

ami a világ egyik leggazdagabb uralkodójává tette, és, hogy hatalmát is növelje, megváltoztatta a hadsereg által megfogalmazott alkotmányt azután, hogy azt egy nyilvános népszavazáson is elfogadták – közölte Wayne Hay, a Jazeera bangkoki tudósítója.

Első felesége anyai ági unokatestvére volt

Első felesége anyai ági unokatestvére volt, akitől egy lánya is született. Ezután egy színésznővel élt együtt, aki öt gyermeknek adott életet. Következő élettársa ismét egy színésznő lett, akitől megszületett első fia, akit még három fiú és egy lány követett.

Ezután új házasságot kötött egy szerény körülmények között élő szolgálólánnyal, aki szintén fiúgyermekkel ajándékozta meg. Testőrségének helyettes parancsnoka, az egykori légiutas-kísérő, Szuthida Tidzsai, aki bár Maha Vadzsiralongkorn herceghez ment feleségül, férjét három nappal később Thaiföld királyává koronázták.

(Fotó: MTI/AP/Vaszon Vanicsakorn)

Hétköznapi emberből lett királynő

Az már korábban is kiszivárgott, hogy a herceg élettársi viszonyt folytatott egykori testőrével, sokan mégis megdöbbentek, amikor

Szuthidát királynővé koronázták,

és ezt csak a ceremónia előtt két nappal jelentették be.

A királynő már jó ideje a király közelében volt. Az emberek el fogják fogadni a változást, de azért elképzelhető, hogy sokan meglepődnek majd azon, hogy hétköznapi emberből lett királynő.

A házasságkötési szertartást a királyi palotában rendezték meg. A ceremónián X. Ráma fehér egyenruhát, nála 24 évvel fiatalabb felesége pedig rózsaszín thai öltözéket viselt. Az esküvővel egybekötött koronázási ceremónia az idei év legrangosabb eseménye volt Thaiföldön.