Nem csak a bevándorlásellenesség az összekötő erő Salviniék között

 

A népek és nemzetek Európáját hirdette meg a szerinte az Európai Uniót eddig uraló „elittel” szemben Matteo Salvini az olasz kormánypárt, a Liga vezetője az európai szuverenista erők közös európai parlamenti kampányzáróján Milánóban szombaton. Salviniék abban bíznak, hogy az övék lehet a legnagyobb frakció az EP-ben a választás után, és ezzel új korszak kezdődhet az Európai Unióban.

Matteo Salvini kijelentette, hogy ha a Liga és szövetségesei nyerik az európai parlamenti választást, akkor „beveszik Európát, és tetőtől talpig megváltoztatják”. Hangsúlyozta, hogy nem a nemzetek, nem is a szélsőjobboldalinak tartott erők, hanem az a hatalmi elit árulta el Európát, amely eddig a pénzpolitika, a multinacionális cégek, az ellenőrzés nélküli migráció nevében elfoglalta Európát. Salvini mindezt a Merkel, Macron, Soros, Juncker „négyessel” foglalta össze.

Geert Wilders, a holland Szabadság Párt vezetője (b), Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga pártszövetség vezetője (k, balra), Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetője (k, jobbra) az európai szuverenista pártok közös EP-választási kampányzáró rendezvényén Milánóban 2019. május 18-án. MTI/AP/Luca Bruno

Geert Wilders, a holland Szabadság Párt vezetője, Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga pártszövetség vezetője, Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetője az európai szuverenista pártok közös EP-választási kampányzáró rendezvényén Milánóban (Fotó: MTI/AP/Luca Bruno)

A kormányon lévő Liga vezetője, az olasz kormány belügyminisztere úgy vélte, a május 26-i választás a népek, valamint a „pénzzel és arroganciával teli” elit harca lesz. Dávid és Góliát küzdelméről beszélt, arra figyelmeztetve, hogy gyakran a „kicsik forradalma” vezet győzelemre. Célként jelölte meg, hogy az európai szuverenista erők

megelőzzék az európai baloldalt.

Matteo Salvini pártja és szövetségesei csak akkor lehetnének a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben, ha több más, hozzájuk valamilyen szinten hasonló álláspontot képviselő csoport is beállna közéjük – jelentette ki Szomráky Béla Olaszország-szakértő az M1 Ma Este című műsorában.

Érdekellentétek feszültek egymásnak

Úgy véli, különböző érdekellentétek feszülnek egymásnak mindazok között, akik az Európai Uniót nem „szétverni”, hanem megváltoztatni akarják. Matteo Salvini és szövetségesei is azt hangoztatják, hogy ők megváltoztatni akarják az uniót, és egy másik irányt képviselő bizottságot hoznának létre – jegyezte meg, hozzátéve, ezt a célt szolgálta a Milánóban megrendezett esemény is.

A szakértő megemlítette Angela Merkel egy német lapnak adott interjúját is, ahol Merkel kijelentette, hogy nem hajlandók egyezkedni Salviniékkal, illetve nem létezik, hogy ebbe belemenne az Európai Néppárt, és Manfred Weber elfogadná Salvini, valamint szövetségesei szavazatát.

Nemcsak a bevándorlás az összekötő erő

A milánói esemény meghívottjainak jelenléte nemcsak a bevándorlás-ellenességgel kapcsolható össze, hiszen a résztvevők között olyan ország pártjai is jelen voltak, akik nincsenek az illegális bevándorlás veszélyének kitéve. Hangsúlyozta, abban a tekintetben azonban közösek az érdekek, hogy a résztvevők közül

mindenki félti saját országa önállóságát.

Megjegyezte, az olaszok különösen féltik az országuk autonómiáját, hiszen tartanak a németektől és a franciáktól is, akik jelentős befolyással és irányítással rendelkeznek az Európai Unión belül. Olaszország azonban nem abban látja az EU fejlődését, amely a „pénz a hatalom” elven működik. Nem értenek egyet azzal sem, hogy lobbizás révén egy-egy párthoz állított politikusok irányítsák Európa jövőjét – fűzte hozzá.

Szomráky Béla elmondta, a Liga egyre nagyobb népszerűségnek örvend, jelenleg 33 százalék körül mozog a támogatottsága, ugyanakkor kialakult egy, a párt elégedetlenségével összehozható tábor is a folyamatos érdekellentétek miatt. Szerinte az EP-választás nem hoz majd nagyobb erejű változást a párt támogatottságát illetően.