Ellenzéki győzelmet jósolnak az exit-pollok Ausztráliában

 

Az ellenzéki szociáldemokrata Munkáspárt (ALP) győzelmét jelzik a szombati ausztrál parlamenti választásokon az első exit poll-eredmények.

A Nine News televízió csatorna által ismertetett becslés szerint a Bill Shorten vezette ellenzéki tömörülés 78 helyet szerezhet a 151 tagú képviselőházban. Ez a 2013 óta kormányzó és a tavaly óta Scott Morrison vezette liberális-nemzeti koalíció leváltását jelentené.

A Galaxy közvélemény-kutató intézet szerint a Munkáspártnak akár 82 képviselője is lehet a canberrai törvényhozás alsóházában.

Az ABC ausztrál közszolgálati műsorszóró sokkal óvatosabb volt: a két legfőbb tömörülés fej fej melletti versenyéről szóló becslése szerint a liberális-nemzeti pártszövetség 63 helyre, a Munkáspárt 60 helyre számíthat biztosan, és a zöldeknek is lesz legalább egy képviselőjük. A többséghez 76 képviselő kell.

2007 óta egyetlen kormányfő sem tudta kitölteni hivatali idejét Ausztráliában, ahol a szavazásra jogosult 17 millió állampolgárnak törvény szerint kötelező részt vennie a háromévente megrendezett választásokon. Amennyiben az ellenzék diadalmaskodik a választásokon, Scott Morrison lesz az egyik legrövidebb időt hivatalban töltő kormányfő az államszövetség 118 éves történetében.

A liberális párt politikusa tavaly augusztusban vette át a miniszterelnöki tisztséget párttársától, Malcolm Turnbulltól.

Szombaton nemcsak a képviselőház egészét, hanem a 76 fős szenátus 40 tagját is megválasztották.