Macron elítéli a kereskedelmi háborút

 

Nem helyénvaló jelenleg technológiai vagy kereskedelmi háborút indítani egyetlen ország ellen sem – jelentette ki csütörtökön Emmanuel Macron francia államfő, akit a Washington és Peking között a Huawei kínai óriásvállalat és az ötödik generációs mobilkommunikációs hálózat fejlesztése miatt kialakult feszültségről faggattak a párizsi VivaTech konferencián.

Donald Trump amerikai elnök szerdán rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Ebben felhatalmazta a kereskedelmi minisztériumot arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számára.

Ezt követően az amerikai kereskedelmi minisztérium feltette a korszerű mobil távközlési eszközöket gyártó Huaweit és hetven leányvállalatát arra a feketelistára, amelyen a potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek.

Macron erről azt mondta: ez nem a legjobb módja a nemzetbiztonság védelmének vagy a feszültség csökkentésének.

Franciaországnak nem az a célja, hogy leállítsa a Huawei vagy bármely más vállalat működését, hanem hogy megvédje saját nemzetbiztonságát és az európai szuverenitást – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy Franciaország és Európa pragmatikus és realista.

Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

„Mi serkenteni akarjuk a foglalkoztatást, az üzleti kapcsolatokat és az innovációt. Az együttműködésben és a multilateralizmusban hiszünk” – hangoztatta a francia elnök. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy az 5G-hálózat fejlesztését illetően a nemzetbiztonság védelme érdekében kiemelt figyelmet fordítanak a technológiákhoz való hozzáférésre, és „nagyon körültekintően” fogják kiválasztani, hogy ki építheti meg az 5G hálózatot.

A francia elnök arra az álláspontra helyezkedett, hogy az amerikai döntéshozatal a privát szektor érdekeit követi. Az amerikai gazdasági modellben szerinte a politikai döntéseket teljes mértékben olyan nagy magánvállalati szereplők irányítják, amelyek kívül esnek a fékek és ellensúlyok demokratikus rendszerén.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök csütörtökön Párizsban tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: kormánya inkább a kanadai hírszerzés javaslataira és tényekre fog támaszkodni, s nem tisztán politikai döntést akar hozni a Huawei részvételével kapcsolatban az ötödik generációs mobilkommunikációs hálózat fejlesztésénél.

„Tisztában vagyunk azzal, mennyire fontos polgáraink biztonsága és védelme, amikor a technológiáról beszélünk” – mondta Trudeau. A kormányfő beszélt arról is, hogy Kína önkényesen tart fogva kanadai állampolgárokat, amit elfogadhatatlannak nevezett. A kínai hatóságok kémkedéssel és államtitkok eltulajdonításával vádolják az országban tavaly decemberben letartóztatott két kanadai állampolgárt, Michael Kovrig volt diplomatát és Michael Spavor üzletembert.

Angela Merkel német kancellár és holland hivatali partnere, Mark Rutte berlini egyeztetéseik során szintén hangsúlyozta, hogy nem követik a Huawei kizárására vonatkozó amerikai döntést. A kancellár szerint Németország az 5G-hálózat kiépítésében résztvevők kiválasztásában nagyon megalapozott módszert követ, amely általánosan érvényes biztonsági követelményeket támaszt a cégekkel szemben.

Mark Rutte szintén azt emelte ki, hogy Hollandia a távközlési hálózata modernizálásakor a nemzeti érdekek és a nemzetbiztonság figyelembe vételével fog eljárni. „De nem fogjuk már előre azt mondani országoknak és vállalatoknak, hogy nem vagytok jók semmire” – tette hozzá.