Az Egyesült Államok csecseneket és oroszokat sújtott szankciókkal

 

Csecseneket és oroszokat sújtott szankciókkal csütörtökön az Egyesült Államok az emberi jogok megsértésére hivatkozva.

Az amerikai pénzügyminisztérium által kiadott közlemény szerint Washington egy csecsen csoportot és öt személyt, köztük három orosz állampolgárt sújtott szankciókkal.

A tárca indoklása a Magnyitszkij-törvényre hivatkozva leszögezte: a büntető intézkedésekkel sújtott csoport és személyek megsértették az emberi jogokat Oroszországban. Sigal Mandelker, a minisztérium terrorizmus elleni küzdelemért és pénzügyi hírszerzésért felelős államtitkára kifejtette: „figyelünk arra, hogy megbüntessük azokat, akik felelősséget viselnek az Oroszországban elkövetett kegyetlen cselekedetekért, beleértve Borisz Nyemcov törvénytelen meggyilkolását és a csecsenföldi LGBT-közösség tagjai elleni visszaéléseket”.

A büntető intézkedések egy orosz nyomozónőt és egy orosz belügyminisztériumi munkatársat érintenek.  Mindkettőjüket azzal vádolják, hogy eltussolták Szergej Magnyitszkij ügyvéd fogva tartása és halála körülményeit. Egy harmadik orosz állampolgárt az orosz kormány illegális cselekedeteit feltárók meggyilkolásában, megkínzásában, vagy ellenük elkövetett emberi jogi visszaélésekben talált felelősnek az amerikai kormányzat.

Gyilkosságokban, kínzásokban és emberi jogi visszaélésekben viselt felelősségéért szankcionálták az amerikai hatóságok egy karéliai büntetőtábor vezetőjét is, aki nemcsak elnézte, hanem maga is részt vett foglyok verésében és a velük történt visszaélésekben.

A Ramzan Kadirov csecsen elnök nevében fellépő csecsen csoportot és annak  helyettes vezetőjét, Ruszlán Geremejevet – akit Kadirov személyi testőreként is ismernek -, szintén gyilkosságokban, kínzásokban és emberi jogi visszaélésekben viselt felelőssége miatt sújtott szankciókkal az amerikai kormányzat.

A szankciók hivatkozási alapjául szolgáló Magnyitszkij-törvényt 2012-ben fogadta el az amerikai kongresszus, és azóta az emberi jogok megsértését büntetik e jogszabállyal.

Szergej Magnyitszkij ügyvéd volt, aki egy oroszországi székhelyű vállalat auditálásakor nagyszabású és kiterjedt adócsalást tárt fel. A bíróságon tanúskodott is, azt sejtetve, hogy a csalásban érintett volt az orosz belügyminisztérium is.

Magnyitszkijt a 2008-ban letartóztatták, és a börtönben máig tisztázatlan körülmények között halt meg.