Hivatalosan megszüntették a kormányfői tisztséget Szenegálban

 

Szenegálban nincs miniszterelnöki tisztség, amióta kedden hatályba lépett az erre vonatkozó törvény, amelyet második mandátuma kezdetén Macky Sall elnök nyújtott be.

„A köztársasági elnök kihirdette a kormányfői tisztség megszüntetésére vonatkozó alkotmányos törvényt” – tudatta a kormány közleményben. A vitatott jogszabályt május 4-én fogadta el nagy többséggel a parlament. Macky Sall nagy meglepetést váltott ki az áprilisi hivatalba lépése után két napja benyújtott reformtervezettel, amelyet egyetlen szóval sem említett a február 24-i elnökválasztást megelőző kampány során.

Az április 6-án hivatalba lépett 32 miniszter és három államtitkár a helyén marad, kivéve Mahhamed Boun Abdallah Dionne-t, Macky Sall bizalmi emberét, aki köztársasági elnöki hivatali államtitkárként továbbra is az államfő jobbkeze marad.

A kormányfői posztnak az állam működésének megkönnyítésével indokolt megszüntetése új egyensúlyi viszonyt alakít ki a hatalmi ágak között. Az ellenzék és a civil szervezetek úgy értékelik a reformot, hogy Macky Sall így akarja rátenni a kezét az államirányítás fő területeire.

A szenegáli elnök állítása szerint rendezni kívánja a kapcsolatokat az ellenzékkel, és bejelentette, hogy május 28-án „nemzeti párbeszédet” indít, hogy megvitassák a választások megszervezésével megbízott független szerv létrehozását, az „ellenzék vezetőjének” jövőbeli jogállását, valamint a decemberre elhalasztott helyhatósági választások kérdését.

Abdoulaye Wade volt elnök (2000-2012) pártja, az ellenzéki Szenegáli Demokrata Párt (PDS) jelezte, hogy nem vesz részt az általa elfogultnak tartott Aly Ngouille Ndiaye belügyminiszter védnöksége alatt tartandó párbeszéden. A demokratikus mintaállamként nyilvántartott Szenegálban két alkalommal már mellőzték a miniszterelnöki tisztséget: az 1960-as években Lépold Sédar Senghor és az 1980-as években Abdou Diouf elnöksége alatt.