Sikeresnek nevezte hazája menekültpolitikáját az osztrák belügyminiszter

 

A belügyminisztérium intézkedéseinek következtében csökkent a beadott menedékkérelmek száma Ausztriában – erről beszélt a Kronen Zeitungnak adott, hétfőn megjelent interjúban Herbert Kickl osztrák belügyminiszter. A szabadságpárti politikus szerint a közelgő európai parlamenti választások „hatalmas lehetőséget” jelentenek arra, hogy az Ausztriában a menekültpolitika terén végrehajtott irányváltást európai szinten is megvalósítsák.

Az osztrák kormány egyértelmű menekültpolitikát folytat Kickl szerint. A tárcavezető  úgy fogalmazott: „Meg akarjuk fordítani a migráció irányát; azt szeretnénk, ha a migrációs áramlás ismét északról déli irányba tartana, nem pedig – ahogy korábban hosszú időn át – dél felől északra, ellenőrzés nélkül érkezhessenek az emberek.”

Herbert Kickl elismerően szólt az osztrák hivatalok menekültügyi eljárásokban nyújtott tevékenységéről; szerinte a területen dolgozó  tisztviselők minden emberi jogi normát betartanak, és objektíven járnak el a különböző ügyekben. A belügyminiszter ezzel együtt megalapozatlannak nevezte az ENSZ illetékes szervezete által Ausztriát ért bírálatokat. A nemzetközi szervezet korábban a menedékkérőkkel való bánásmód miatt bírálta Ausztriát; az általuk készített jelentés szerint az osztrák tisztviselők bizalmatlanul, előítélettel viszonyulnak a menedékkérőkhöz.

További vitatott kérdésnek nevezte az osztrák belügyminiszter a menedékkérők kisegítő jellegű munkáért kapott órabérének összegét, Herbert Kickl nemrég tett javaslatot arra, hogy – az igazságosság elve alapján – a menedékkérők Ausztria-szerte óránként egységesen 1 euró 50 centet kapjanak munkájukért. A törvénymódosító javaslatot jelenleg véleményezik.

Elégedettségét fejezte ki Herbert Kickl a menedékkérelmek számának csökkenése miatt, megjegyezte ugyanakkor, hogy a kérelmezők száma még mindig nem nevezhető alacsonynak. Azt hangsúlyozta: számára a csökkenő számok motivációt jelentenek a  világos, következetes menekültpolitika folytatására. Emlékeztetett arra, hogy a pozitív változás a korábbi intézkedések eredményeképp következett be. A tárcavezető példaként említette a határellenőrzés visszaállítását, és azt is, hogy márciustól a Traiskirchenben, illetve Thalhamban lévő  befogadóközpontokat  kilépő központoknak nevezik; ahol a korábbinál gyorsabban folytatják le a személyazonosság vizsgálatát.

Herbert Kickl arról is beszélt, hogy nagyon jónak tartja az osztrák kormánypártok, az Osztrák Néppárt és saját pártja, az Osztrák Szabadságpárt kapcsolatát.

A címlapfotó illusztráció.