Moszkva nem tárgyal Kína csatlakozásáról az INF-szerződéshez

 

Peking nem érdekelt abban, hogy csatlakozzon az orosz–amerikai nukleáris leszerelési tárgyalásokhoz mert atomarzenálját „minimális, a védelempolitikai érdekeinek megfelelő szinten tartja – közölte Vang Ji.

Nem folynak tárgyalások Moszkva és Peking között arról, hogy Kína csatlakozzon a INF-szerződéshez – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután hétfőn Szocsiban megbeszélést folytatott kínai hivatali partnerével, Vang Jivel.

Kína bevonását a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták megsemmisítéséről szóló orosz–amerikai INF-szerződésbe Donald Trump amerikai elnök vetette fel nemrégiben egy interjúban. Trump február 28-án, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig március 2-án jelentette be, hogy felfüggeszti országának a megállapodásban való részvételét. A két fél korábban kölcsönösen a szerződés megsértésével vádolta meg egymást.

 

Vang közölte: Peking nem érdekelt abban, hogy csatlakozzon az orosz–amerikai nukleáris leszerelési tárgyalásokhoz, mert atomarzenálját „minimális, a védelempolitikai érdekeinek megfelelő szinten tartja”.

Peking és Moszkva a multilaterális és nyitott világgazdaság mellett száll síkra – jelentette ki Vang Ji, a kínai államtanács tagja, külügyminiszter a tárgyalást követően.

Vang a világ minden országa közös céljának nevezte az együttműködést és kölcsönös előnyöket, egyúttal – anélkül, hogy az Egyesült Államokat megnevezte volna – elítélte „az egyoldalú fellépést, a hegemonizmust és a despotizmust”, és azt mondta, hogy „a rágalom és a szankciós nyomás” előbb-utóbb „a szégyenoszlophoz lesz láncolva”.

A külügyminiszter nyilatkozatát megelőzően a kínai államtanács vámügyi bizottsága közölte, hogy a kínai exporttal szembeni amerikai vámtarifa-emelésre hasonló intézkedésekkel válaszol.