Egyre népszerűbb Nigel Farage Brexit pártja

 

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Nigel Farage új Brexit Pártja több szavazatot kaphat az EP-választásokon, mint a Konzervatív Párt és a Munkáspárt együttesen.

Nigel Farage, a brit belpolitika radikálisan EU-ellenes táborának egyik zászlóvivője, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt vezetője április 12-én jelentette be hivatalosan új pártja, a Brexit megalakulását, amelynek népszerűsége azóta töretlenül ível felfelé.

A friss felmérések alapján a párt jó esélyekkel indulhat a május végén tartott európai parlamenti választásokon, és vélhetően a brit politikai erőviszonyokat is teljes mértékben átírná, ha parlamenti választásokat tartanának az Egyesült Királyságban – olvasható a Politico hírei közt.

Nigel Farage (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Az Opinium közvélemény-kutatása alapján a Brexit Párt a szavazatok 34 százalékát kapná a májusi választásokon, amely több mint a Konzervatív és a Munkáspárt szavazatai összevonva.

Ez hatszázalékos növekedést jelent az előző, április 3-i eredményhez képest.

Második helyen 21 százalékkal a Munkáspárt áll, amit a Konzervatív Párt követ 11 százalékkal, negyedik helyre pedig a Liberális Demokraták kerültek.

Az Opinium közvélemény-kutatását 2004 fő töltötte ki online május 8. és 10. között.

A Telegraph kutatása szerint a Konzervatív Párt egyre kedvezőtlenebb helyzetben van.

A Theresa May vezette konzervatívok a harmadik helyen végeznének a Munkáspárt és a Brexit Párt mögött, ha az Egyesült Királyságban most tartanák meg a parlamenti választásokat.

A Telegraph aggodalma azonban még kissé elhamarkodott, ugyanis a következő parlamenti választásokra valószínűleg 2022-ig nem kerül sor – habár egy előre hozott választás bármikor bekövetkezhet.

A kutatás alapján a Munkáspárt huszonhét százalékkal végezne az első helyen, Farage pártja húsz százalékot, míg a Konzervatív Párt tizenkilenc százalékot érne el.

Az egyszerű többségi szavazási rendszer feltételezése szerint a konzervatívok 179 helyhez jutnának a képviselőházban, ezzel jócskán a Munkáspárt mögött végeznének, mert a párt 316 helyet vinne, viszont messze megelőzné a Brexit Pártot, amely csak 49 helyet szerezne.

Tony Blair, az Egyesült Királyság exminiszterelnöke azt nyilatkozta Nigel Farage-ről és a Brexit támogatóiról, hogy

nem kihasználják a korrupciót, hanem ők maguk idézték azt elő.

Véleménye szerint ők a felelősek, hogy a Brexitet tartják a megoldásnak az ország problémáira, miközben az semmire sem megoldás – áll a Politico cikkében.

Tony Blair volt brit miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Blair, aki támogatna egy második népszavazást az ügyben elővigyázatosságra inti a másik két nagy pártot, szerinte ugyanis akár egy csendes forradalomra is sor kerülhet, amely elsöpörheti őket.

Azt mondta, a Munkáspárt és a Konzervatív Párt nagy kihívással néz szembe az EP-választásokon a Brexithez való viszonyuk miatt,

amelynek következtében rengeteg szavazó elpártolt tőlük.

A Munkáspárt határozatlansága senkinek sem tetszik. Ennek ellenére mégiscsak rájuk tenné a voksát, de azt tanácsolja az elégedetlen támogatóknak, adják le a szavazatukat a fennmaradó további pártok egyikére, ha a Munkáspártra nem akarják.

Sok munkáspárti támogatóval találkozom manapság, akik azt mondják, képtelenek a pártra szavazni a jelen pillanatban. Azt tanácsolom nekik, ne maradjanak otthon, menjenek el szavazni, és válasszanak a többi kisebb párt közül – tette hozzá Blair.

Továbbá még arról is beszámolt, sokat kommunikál az új Change UK párttal is, akikkel több dologban egyet is ért.

A Change UK pártot az a független alsóházi frakciócsoport alapította, amelynek jórészt EU-párti tagjai a Konzervatív Pártból és a Munkáspártból léptek ki, mivel nem értettek egyet addigi pártjuk Brexit-stratégiájával.

A témában íródott további cikkeinket itt és itt olvashatja.