Ma találkozik Orbán Viktor és Donald Trump

 

Hétfőn találkozik Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök Washingtonban.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke magyar idő szerint 20 órakor fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Fehér Házban. A találkozón részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

A két vezető négyszemközti találkozója után rövid sajtónyilatkozatot ad majd, ezt követően pedig a magyar és az amerikai delegáció plenáris ülésen vesz részt – közölte a közmédia helyszíni tudósítója.

A tervek szerint a két politikus az energiabiztonságról, a védelmi együttműködésről, a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a regionális biztonsági kérdésekről egyeztet – hangzott el az M1 Híradójában.

Utoljára 14 éve járt magyar miniszterelnök hivatalos látogatáson az amerikai elnöknél.

A szakértő szerint nem meglepő Orbán Viktor és Donald Trump találkozója, amely jól illeszkedik a magyar miniszterelnök utóbbi időben folytatott magas szintű megbeszéléseinek sorába.

Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1-en azt mondta: az Orbán kormánnyal szembeni 2010-2016 közötti amerikai külpolitika abnormális volt – folytatta –, hiszen a viták ellenére Amerika és Magyarország szövetségesek. Megjegyezte: a NATO-ban Magyarország mindig nagyon szolidáris partnere volt Amerikának Oroszországgal szemben.

Kiemelte: a mostani találkozó üzenete az, hogy Magyarország és az Egyesült Államok elég sok kérdésben ugyanazon állásponton vannak, többek között a migráció kezelésének és a nemzetállamok megerősítésének témájában is.

A Magyarország és Amerika közötti lehetséges kereskedelmi kapcsolatokról és befektetésekről a szakértő azt mondta, Európával kapcsolatban az amerikaiak általában attól tartanak, hogy a kínaiak “hátsó kapukon” keresztül megpróbálnak pozíciókat szerezni. Kelet-Közép-Európa nyitott lenne a kínai befektetésekre, de ez a régió egyelőre nem a legprominensebb helyett foglalja el a kínai kereskedelmi kapcsolatokat nézve – fűzte hozzá.

Magyarics Tamás hangsúlyozta: Amerika, Kína és Oroszország között geopolitikai kérdések dőlnek el, természetesen nem valószínű, hogy ennek Magyarország lenne a fő színtere, de az Egyesült Államok szeretné, ha szövetségesei ilyen szinten is az ő kívánságaikhoz igazodnának.