V4NA: Több százezer eurót tehetett zsebre Weber a költségtérítésekkel trükközve

 

Több százezer eurót tehetett zsebre Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje az EP-képviselőknek járó költségtérítésekkel trükközve – írja a V4NA hírügynökség. A bajor politikus saját irodáját egy kis bajor faluban, saját családi házában alakította ki, ennek ellenére minden hónapban felveszi a csaknem másfél millió forintnak megfelelő költségkeretét, amelyből irodabérlésre költhetne. Mivel azonban az Európai Parlamentben nem kérnek tőle számlát, az erre elkölthető keretet megtartja, így a V4NA számításai szerint 125 millió forintot is összespórolhatott képviselői évei alatt – közölte az M1 Híradója.

„Vissza akarom hozni Európát az embereknek. Az én Európám a közös álmokról és közös eredményekről szól” – ezt ígéri az európai választópolgároknak honlapján Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje. A mostani felmérések szerint jó esélye van arra, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, vagyis az egyik legfontosabb uniós intézmény élére pályázik.

Kampányának szlogenje egy erős, okos és kedves Európa. 12 pontos ígéretei, vagy ahogyan ő nevezi, Európa jövője érdekében vállalt garanciái között szerepel a határvédelem, a létbiztonság, állás a fiataloknak, fellépés a terror és a szervezett bűnözés ellen és könyörtelen harc a korrupcióval szemben.

Manfred Weber küzd a korrupció ellen, de összetrükközött magának 125 milliót – írja a V4NA hírügynökség. A cikk szerint az elmúlt években ravaszkodva, joghézagokat kihasználva zsebre vágott legalább 400 000 eurót, azaz hozzávetőleg 125 millió forintot.

A V4NA szerint Manfred Weber, a többi EP-képviselőhöz hasonlóan havi 4332 euró, vagyis csaknem másfél millió forintos költségkerettel rendelkezik, amelyet elsősorban egy hivatalos iroda fenntartására lehet fordítani.

Csakhogy az EP-ben igen lazán bánnak a költségelszámolással, lényegében semmiről sem kérnek számlát. Manfred Weber pedig ebben meglátta a lehetőséget – mutat rá a portál.

Az Európai Néppárt csúcsjelöltje hivatalosan életvitelszerűen egy apró, alsó-bajorországi falucskában, Wildenbergben él. Tavaly a bajor médiában meg is jelent vele egy interjú, úgy mutatták be, mint Wildenberg híres szülöttjét, aki Brüsszel csúcsáig viheti, és aki a falusi borbély kedvenc törzsvendége, valamint mindenki ismeri.

Éppen ezért kézenfekvőnek tűnhetett, hogy az Európai Parlament legnagyobb pártcsaládjának vezetője, az Európai Bizottság elnöki székére esélyes „spitzenkandidat” egy Isten háta mögötti apró faluban, saját családi házának földszintjén alakítja ki irodáját. Ott, ahol európai választó szinte biztosan nem tudja felkeresni fogadóóráiban.

De nem is ez lehetett a szempont. A V4NA cikke szerint azzal, hogy saját házában alakítja ki irodáját, meg tudta spórolni az irodabérlés összegét. Weber azonban nem adta vissza ezt a pénzt az európai adófizetőknek, inkább megtartotta az egészet, és mivel számlát nem kell bemutatnia Brüsszelben, senki nem is firtatta a dolgot.

Itt lesznek igazán érdekesek a számok. Manfred Weber 15 éve veszi fel EP-képviselőként a költségtérítést. Ez idő alatt csaknem 780 ezer eurót, vagyis 250 millió forintnyi pénzt kapott költségeire. Ha ennek csak a felét megspórolta bérleti költségként, az legalább 125 millió forint – számolta ki a V4NA azt, hogy mennyi mellékest tehetett zsebre brüsszeli fizetésén felül az Európai Néppárt csúcsjelöltje.