Ifj. Lomnici: Alapszerződés-ellenes az uniós csúcsjelölti rendszer

 

Alapszerződés-ellenes az uniós csúcsjelölti rendszer, amivel az Európai Parlament szeretné magának tulajdonítani a jogot az Európai Bizottság (EB) elnöki pozíciójának betöltésére, illetve az elnök személyének meghatározására – mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az M1-en.

Közölte, ehhez képest az alapszerződés 17. cikkelyének 7. pontjában az áll, hogy az Európai Tanács jelöli minősített többséggel az EB elnökét, amit feles döntéssel a parlamentnek is támogatnia kell. Megjegyezte: az új rendszert 2014-ben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vezette be.

A szakértő kiért arra is, hogy a legfrissebb felmérések szerint a Fidesz 15 mandátumot is szerezhet az EP-választáson. Az Európai Néppárt most látja igazán, hogy hiba volt a kardcsörtetés a Fidesszel, mivel ha még mindig 200 feletti mandátumszámmal rendelkezne a párttömörülés – a jelenleg 170-180 helyett – akkor a választások után jobb tárgyalási pozícióba kerülnének – vélekedett a szakértő.

Ha a csúcsjelölti rendszer esetleg megbukna, vagy a választások után csak néhány mandátum különbség lenne a szocialisták és a néppárt között, akkor a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber helyzete sem lenne stabil – mondta ifj. Lomnici Zoltán.