Berlusconi szerint az Európai Néppárt szövetségre léphetne a konzervatívokkal és a nacionalistákkal

 

A korábbi olasz miniszterelnök szerint akár Orbán Viktor és Matteo Salvini is beléphetne a szövetségbe.

Silvio Berlusconi egyetért Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel abban a kérdésben, hogy hívják össze az európai konzervatívokat azzal a céllal, hogy szövetséget alkossanak a szélsőjobboldallal – fogalmaz a Politico.

Berlusconi, Olaszország ex-miniszterelnöke, a Forza Italia elnöke is indul a májusi európai parlamenti választásokon. Pártja az Európai Néppárt (EPP) tagja, amely az Európai Unió domináns jobbközép pártja.

Silvio Berlusconi, a Forza Italia elnöke (Fotó: EPA/Flavio Lo Scalzo)

Silvio Berlusconi, a Forza Italia elnöke (Fotó: EPA/Flavio Lo Scalzo)

Berlusconi csütörtök este adott interjút az olasz televíziónak, amelyben elmondta, hogy az Európai Néppártnak fel kellene bontania nem hivatalos koalícióját a baloldali Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségével, a parlament második legnagyobb frakciójával.

Később a twitteren közzétett bejegyzésében is arról írt, jobb lenne, ha az EPP felbontaná a szövetséget a szocialistákkal, és a jobboldal felé, a konzervatívok és nacionalisták felé fordulna.

Meggyőződése szerint még Orbán Viktor és Matteo Salvini olasz belügyminiszter is beléphetne a szövetségbe, hogy együttes erővel alakítsák át Európát.

Az Európai Néppárt még az év elején a Fidesz tagságának felfüggesztését javasolta, amelyből aztán hosszú vita született. Orbán Viktort meghívták a jobbközép koalícióba, hogy csatlakozzon Salvini új szélsőjobboldali szövetségéhez.

A magyar miniszterelnök a héten visszavonta támogatását Manfred Webertől, az EPP csúcsjelöltjétől,

ugyanis elmondása szerint az európai csúcsjelöltek kampányát figyelve, egyik jelöltet sem látja alkalmasnak az Európai Bizottság vezetésére, ami Weberre is vonatkozik. Orbán szerint Weber megsértette a magyar választókat, amikor azt mondta, nem lesz bizottsági elnök, ha ezt csak a Fidesz szavazataival érheti el, így ezek után úgy érzi, nem támogathatja.

Az Orbán Viktorral a La Stampa napilap által készített interjút itt olvashatja.