Pásztor István munkássága alatt szövetségesévé vált a magyar kormány

 

„Magyarként boldogulni a szülőföldön és Európában.” Ezzel az egy mondattal lehet összefoglalni Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség hétvégén negyedik alkalommal is megválasztott elnökének programját. Munkássága alatt partnerévé és szövetségesévé vált a Fidesz–KDNP, a magyar kormány, a Szerb Haladó Párt és a szerb kormány is – hangzott el szerdán a Kossuth Rádióban.

A 20. században történt események miatt a két nép közös múltja igen csak terhelt volt. Ennek oldása az elmúlt tíz évben kezdődött meg, és a viszony mostanra normalizálódott. Az, hogy ez a konszolidáció a szerbek és a magyarok között létrejött, azt feltételezi, hogy a más szomszédos országokkal való nem kielégítő viszonyért nem a szerbek és nem a magyarok a felelősek – mondta Pásztor István.

A Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program egy olyan támogató rendszer, amelyet döntően magyar nemzetiségű vállalkozók vehetnek igénybe. Ennek létrehozása a magyar nemzetpolitika része volt, amely rendkívül fontos a vajdasági magyar közösségnek, ugyanis ez egy konkrét segítség.

Azon túl, hogy ezek az eszközök könnyebbé teszik a gazdák munkáját, a segítségnek van egy érzelmi hozadéka is. A vajdasági magyarok száz év után végre bizakodnak, és mivel az anyaország támogatja őket, a két ország kapcsolata, valamint a szerb és magyar emberek viszonya sokat javult, és úgy érzik,  Szerbiában élni végre nem hátrány, hanem inkább előny.

A helyiek érdeklődnek az európai parlamenti választás iránt. A szerb–magyar kettős állampolgárok fele el is megy szavazni a vajdaságban. Deli Andor, a Fidesz–KDNP jelöltje az előzetes számolgatások alapján befutó lehet a listán.