Washington aggódik az emberi jogok megsértése miatt Észak-Koreában

 

Washington „mélyen aggódik” az emberi jogok megsértése miatt Észak-Koreában - szögezte le hétfőn kiadott közleményében az amerikai külügyminisztérium.

„Mintegy százezer ember senyved politikai büntetőtáborokban, és gyakran családtagjaik és gyermekeik is velük együtt szenvednek. Továbbá gyakran megkínozzák vagy meggyilkolják azokat, akik megpróbálnak elmenekülni ebből az elnyomó környezetből és elfogják őket” – olvasható a közleményben, amelyet Morgan Ortagus szóvivőnő írt alá.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az észak-koreai kormány megsérti az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat. A visszaélések miatt az Egyesült Államok „mély aggodalmát” fejezi ki.

Közben Donald Trump amerikai elnök Twitter-oldalán közölte, hogy telefonbeszélgetést folytatott Abe Sindzó japán kormányfővel az Észak-Korea atomfegyver-mentesítése érdekében teendő lépésekről. Trump – konkrétumok említése nélkül – „nagyon jó beszélgetésnek” minősítette az eszmecserét.

Sajtójelentések szerint a japán miniszterelnök a telefonbeszélgetés után azt mondta újságíróknak, hogy Washington és Tokió teljes mértékben egyezteti majd az egész Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésére irányuló erőfeszítéseit. Az amerikai sajtó a japán Kyodo hírügynökséget idézve közölte Abe Sindzót, aki azt mondta: “Trump elnök és én teljes mértékben egyetértettünk abban, hogy miképpen közelítsük meg az észak-koreai kérdést”.