Az Északi-sarkvidék stratégiai jelentőségéről beszélt Pompeo

 

Az Északi-sark körüli térség a részben feltáratlan olaj- és gázkészleteivel egyre inkább a hatalmi törekvések és a verseny a területe lett – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter hétfőn az Északi-sarkvidéki Tanács ülésén Finnországban.

Mike Pompeo hozzátette: erre kell felkészülnie az Egyesült Államoknak, a játékszabályokat azonban mindenkinek be kell tartania.

Az amerikai külügyminiszter óva intette Kínát a megalapozatlan igényektől az Északi-sarkvidéken. Pompeo kiemelte: „Csak azért, mert az Északi-sarkvidék egy érintetlen terület, ez nem jelenti azt, hogy ott törvényen kívüliség lehet”.

Pompeo beszélt az egyre növekvő kínai érdekeltségekről az Északi-sarkvidéken, megjegyezve, hogy Kína csupán megfigyelői státuszban van szerepe a szervezetben.

„Peking azt állítja, hogy Kína Északi-sarkvidékhez közeli ország” – emelte ki Pompeo, hozzátéve, hogy nem létezik ilyen kategória, valamint azt, hogy Kína mintegy 1500 kilométerre található az Északi-sarkkörtől.

A tervek szerint hétfőn este az Északi-sarkvidéki Tanács külügyminiszterei egy munkavacsorán vesznek részt. Itt Pompeo találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval is, ahol Pompeo várhatóan arról próbálja meggyőzni Lavrovot, hogy vonja ki az orosz haderőt Venezuelából.

A csúcstalálkozón részt vevő diplomaták kedden közös nyilatkozatot fogadnak el a finn elnökség lezárásaként. Finnország 2017 májusában vette át az Északi-sarkvidéki Tanács elnökségét két évre, a soron következő ország 2019 májusától Izland lesz.

Az északi sarkköri országokat tömörítő szervezet tagjai közé tartozik Finnország, Izland, Norvégia, Oroszország, Svédország, az Egyesült Államok, Kanada, Dánia.