A WHO figyelmeztetett a migránsok egészségével kapcsolatos hamis hírekre

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn Rómában ismertetett jelentésében figyelmeztetett az illegális bevándorlók egészségével kapcsolatos hamis hírekre.

A migránsok és menekültek egészségével foglalkozó dokumentum szerint a menedékkérők Európába érkezésükkor viszonylag egészségesek. Bár gyakrabban vannak kitéve fertőző betegségek veszélyének, „ugyanakkor nagyon csekély az esélye annak, hogy ezek a betegségek átterjedjenek a fogadó államok lakosságaira” – vélekedett a WHO jelentésében.

Az Európába 2010 óta érkező nagyszámú menedékkérő „nem okozott jelentősebb járványt”.

A kérdés vitáját gyakran érzelmi politizálás és hamis hírek kísérik – mutatott rá Santino Severoni, a WHO migrációs és közegészségügyi kérdések koordinátora. Mint mondta, a betegségek nem csak délről északra, hanem északról délre is terjednek.

„Az például tény, hogy mi kanyarót exportálunk világszerte ebből a régióból” – utalt a WHO illetékese a beoltottság alacsony szintjére az európai államokban.

Severoni hangsúlyozta, hogy az Európába érkező migránsok az orvosok oltási tanácsait általában jobban be szokták tartani, mint a helyi lakosság.

A menedékkérők gyakrabban pszichikai betegségektől szenvednek, mint depresszió vagy szorongás – olvasható a jelentésben. Ez részben a menekülés vagy a hazájukban átélt brutális megpróbáltatások következménye, de az idegőrlően hosszú menedékkérelmi eljárások, munkanélküliség, illetve a fogadó országokban a hátrányos megkülönböztetés is kiválthat ilyen tüneteket.

A jelentésről beszámoló dpa német hírügynökség emlékeztetett arra: egyes jobboldali politikusok, köztük Matteo Salvini olasz belügyminiszter a migránsokat tette felelőssé fertőző betegségek terjesztéséért