Weber üdvözölte Kurz javaslatát az uniós szerződés újratárgyalására

 

Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje vasárnap üdvözölte Sebastian Kurz osztrák kancellár javaslatát az uniós szerződés újratárgyalására.

„Európának friss kezdetre, új ötletekre és bátorságra van szüksége. Sebastian Kurz európai kezdeményezésével pont a megfelelő jelzéseket adja ehhez” – mondta Weber vasárnap délután az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva.

„Közösen hirdetünk egy új stílust, emberközeli politikát és több demokráciát az Európai Unióban” – hangsúlyozta Weber, aki szombaton részt vett az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Kurzcal az ÖVP európai parlamenti (EP) választási kampányindító rendezvényén Bécsben.

Kurz az európai állam és kormányfők közül elsőként biztosította támogatásáról Manfred Webert az Európai Bizottság vezetői tisztségéért induló választási küzdelemben.

Az osztrák kancellár a hétvégén a sajtónak adott több interjúban is szorgalmazta az uniós szerződés újratárgyalását.

A Kleine Zeitung, a Die Presse és az osztrák tartományi lapok szombati kiadásában megjelenő interjúban Kurz úgy fogalmazott, hogy az új kihívások miatt korszerűsíteni kellene a lisszaboni szerződést.

A kancellár azzal érvelt, hogy a lisszaboni szerződés 2009-es elfogadása óta Európában sok minden megváltozott: „Történt azóta egy adósságválság, egy euróválság, egy migrációs válság, egy klímaválság és a Brexit-káosz”.

Az osztrák politikus egyebek között szigorúbb szankciós mechanizmusokat követelt olyan tagállamok ellen, amelyek „adósságot halmoznak fel, büntetéseket olyan országokkal szemben, amelyek az illegális migránsokat nem regisztrálják, illetve tovább engedik, valamint komoly következményeket azok számára, akik megsértik a jogállamiságot és a liberális demokráciát”. Újfent felvetette, hogy az Európai Bizottság szerinte karcsúsításra szorul, és szerinte az Európai Uniónak a jövőben olyan jelentős kérdésekre kellene helyeznie a hangsúlyt, mint a kül- és biztonságpolitika.